IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco придобива облачен специалист за 1,2 млрд. долара

Основаната през 2006 г. Meraki досега бе финансирана от Sequoia Capital, Felicis Ventures и Google

09:57 | 19.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Cisco придобива облачен специалист за 1,2 млрд. долара

Технологичният гигант в сферата на мрежовото оборудване Cisco официално обяви намеренията си да придобие компанията Meraki Inc. в сделка на стойност 1,2 млрд. долара, разкрива писмо на главния изпълнителен директор на Meraki Санджит Бисвас до служителите на компанията, пише TechCrunch.

Meraki е основана през 2006 г. като проект в Масачузетския технологичен институт. Компанията е финансирана от финансовите инвеститори Sequoia Capital, Felicis Ventures и Google и е фокусирана към облачни решения за средния бизнес и софтуер за управление на различни устройства в Wi-Fi мрежи. В момента компанията има 330 служители и над 10 хил. клиенти по цял свят.

Само през третото тримесечие фирмата е спечелила нови 3000 клиенти, а приходите за същия период са се увеличили с почти 2 пъти, пише още Бисвас в писмото до служителите си.

Първоначално облачният специалист е искал да отхвърли офертата на Cisco, стремейки се да осъществи първично публично предлагане на борсата. Но цената и условията по придобиването са убедили тримата основатели да приемат офертата.

Всички подразделения на компанията ще станат част от структурата на Cisco, а персоналът ще бъде преместен в Cloud Networking Group oфиса на технологичния гигант в Сан Франциско, но ще продължи да бъде ръководен самостоятелно.

„Cisco потвърди – в Сан Франциско сме успели да създадем предприемаческа култура и екосистема, която ще ни помогне да продължим да растем с нашите феноменални таланти“, пояснява Бисвас.

След осъществяването на сделката дейността на Meraki ще бъде фокусирана към разработването на нови услуги и продукти, но също така предоставяне на решения за настоящия софтуер и хардуер на Cisco.

Със сделката Cisco поддържа своята дългосрочна стратегия за постигане на растеж чрез придобивания. В корпоративната каса има 45 млрд. долара в брой като резерви. „Искаме да продължим да насърчаваме нашия растеж с придобивания", заяви през миналата седмица в конферентен разговор с анализатори главният финансов директор Франк Калдерони.

Предпочитани цели за придобиване са малки и средни предприятия, които могат да предоставят достъп до нови технологии.

След като през последните няколко години Cisco разшири дейността си на нови пазари, компанията наскоро отново се насочи към придобивания в своята основна бизнес сфера – мрежови технологии. През последното фискално тримесечие, което приключи през октомври, печалбата на Cisco нарасна с почти 20% до 2,1 млрд. долара.

В същото време продажбите са се увеличили с 5,5% до малко под 12 млрд. долара. В своите основни компетенции - комутация и за маршрутизация – обаче продажбите спадат с по 2 на сто. 

Само преди три месеца Cisco почти удвои дивидента, който изплаща. Придобиването на Meraki трябва да бъде приключено през това тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още