IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackBerry 10 идва в края на януари

Спорно е обаче дали новата операционна система на Research in Motion ще спре пропадането на компанията-пионер при смартфоните

10:19 | 13.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BlackBerry 10 идва в края на януари

На 30-и януари ще удари часът на истината за смартфоните BlackBerry. Тогава производителят Research in Motion (RIM) ще представи официално след няколкомесечно закъснение своята нова операционна система BlackBerry 10. Тя се счита за последната надежда на компанията в опита ѝ да устои срещу наплива на iPhone на Apple, телефоните с Android и новия Windows Phone 8 на Microsoft.



BlackBerry 10 е уникална, заяви роденият в Германия изпълнителен директор Торстен Хайнс в понеделник в централата на компанията във Ватерло, Канада. Предварителните версии събраха възхищението на бранша. Но въпросът е дали спадът при пионера на смартфоните все още може да бъде спрян: според проучване на пазарния анализатор IDC делът на BlackBerry на пазара на компютърните телефони през третото тримесечие е едва 4,3%, в сравнение с 9,5% година по-рано.

Все още не е ясно и кога точно на пазара ще се появят първите устройства с BlackBerry 10. Това трябва да бъде обявено също на 30-и януари. Първоначално ще има два модела, а при мобилните оператори вече протичат тестове. От няколко тримесечия насам RIM е в червената зона и ще съкрати 5000 от своите 16 500 служители, за да облекчи финансовото си състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още