IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC със срив на приходите от 61% за октомври

Тайванската компания е близко до финансов колапс

22:47 | 07.11.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HTC със срив на приходите от 61% за октомври

Тайванският производител на мобилни устройства HTC не успява да обърне курса си към спасителния бряг на по-високи печалби и продажби и за пореден път обяви слаби финансови резултати.

Както пише местното издание Digitimes, през октомври приходите на HTC са намалели с цели 61% на годишна база до едва 588 млн. долара (460 млн. евро), което е най-ниска стойност от много месеци насам. Миналата година през същия месец постъпленията са били 1,5 милиарда долара. Спрямо предишния месец пък спадът е от 18,55%. Общите приходи за първите десет месеца на годината спадат с 39,7% на годишна база. 

По всичко изглежда, че HTC, за която работят над 15 хиляди души, а оборотът й за миналата година беше 9,449 млрд. долара, няма да успее да достигне прогнозните приходи, заложени в годишния финансов план, макар че все още има малък шанс това да стане през последните два месеца от годината, които са празнични и обикновено генерират много покупки.

Компанията разчита основно на операционните системи Windows Phone и Android. HTC обаче е стана жертва на слабата популярност, която има мобилната операционна система Windows Phone и това засяга приходите. Подобно е и положението на Nokia.

И въпреки че в тестовете флагманският смартфон One X+ се държи доста убедително, продажбите му не вървят добре, защото прекият му конкурент Samsung Galaxy S III е по-евтин, а и iPhone 5 продължава да се радва на огромна популярност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Не казвам, че е нечестно, но те се възползваха от това, че са производител на повечето части и субсидираха телефоните като предлагаха сходен хардуер на значително по-ниска цена, което си е вид изкривяване на пазара и съответно монополизираха пазара на телефони с Андроид. На това се дължи и голямата им печалба в посочения статията период. Лично аз не харесвам Андриод и в момента имам телефон с Андроид и с WP 7 и лично за мен уиндоуса ми е много по-удобен, но ако при Андроида лидера е Самсунг понеже предлага по-евтини телефони, то при WP абсолютен лидер е нокия, но вече там разликата идва не от цената или качеството на телефона, а от допълнителния софтуер и услуги които предлагат от Нокия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Нямам против да се пише за HTC, просто информацията се поднася много изкривена. Вече долу написах за какво става въпрос, но явно трябва да доизясня, та приходите на HTC третото тримесечие на 2011 са главно от телефони които са под операционната програма на Андроид над 95 %, същия този пазар третото тримесечие на 2012 е нараснал с над 60 % !!!! говоря за АНДРОИД, тука няма нищо общо нито с WP или с iPhone ИЗОБЩО. Та от въпреки ръста на пазара на смартфони с Андроид, те отчитат 3 пъти по-малко приходи, което означава, че единствената причина за това е САМСУНГ който окупира целия пазар. Надявам се сега ме разбра какво не ми харесва в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
opelastra2000
преди 11 години
В подкрепа на автора ще добавя, че само допреди 2-3 години (преди излизането на пазара на iPhone 4) НТС беше с крачки пред прехваления Apple и в доста оспорвана битка за пазара на смартфони със Самсунг. Така че е напълно нормално един икономически сайт да напише статия за проблемите в един от лидерите на пазара на мобилни устройства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
Пазарът е пазар, защото има конкуренти. Кое е малоумно, че имат срив на приходите от над 60% ли? Ако това не заслужава материал, то кое?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Изключително *** статия, отзад напред, първо iPhone кво общо има със статията? второ приходите на HTC от телефони с WP са сигурно под 3 % от приходите им и няма как на тях да се дължи какъвто и да е спад? трето без да имаш кой знай какви познания може лесно да се досетиш, че всичко се дължи на конкуренцията на Самсунг който окупира продажбите на телефони със Андроид и най-вече модела Галакси С 3 който обра по-платежоспособните клиенти с Андроид където са и печалбите. Така че кво разсъждат тука в статията не знам, явно пак някой нещо иска да извърти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още