IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Financial Times е пред продажба?

Медийният концерн Pearson може да поиска за вестника си до 1 млрд. паунда

10:31 | 07.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

 

Британската медийна група Pearson очевидно обмисля продажба на вестника си Financial Times, както пише Bloomberg News късно във вторник, позовавайки се на осведомени източници. Компанията иска да се съсредоточи повече върху бързо развиващия се образователния сектор, предаде още агенцията.


Говорител на Pearson обаче отрече намерението за продажба. „Financial Times е ценна част от Pearson. Ние по принцип не коментираме слухове, спекулации и материали за нашето портфолио, но това съобщение не е вярно“, заяви говорителят. 

Pearson е решена да приеме оферти за закупуване до края на годината, пише в материала на Bloomberg. Потенциалната подготовка за продажба се провежда преди обявеното вече напускане на Марджъри Скардино, настоящата директорка на концерна, която ще се оттегли през януари от поста си. Медийната компания не е наела нито една инвестиционна банка за съдействие за продажбата, твърдят информирани хора, които не искат да бъдат назовани.

По време на 16-те си години начело на концерна Скардино защитаваше ревностно Financial Times като неразделна част от групата. Pearson би могъл да иска цена до 1 млрд. паунда (1,25 млрд. евро), заяви информиран човек, а други двама говорят за поне 1 млрд. Долара (780 млн. евро).  На FT Group се падат около 8% от приходите на Pearson и 12% от печалбата.

Потенциалните купувачи може да са богати хора от Русия, Близкия изток и Азия, но също така и Bloomberg LP, казва един от източниците на Ройтерс. Bloomberg LP, компанията-майка на Bloomberg News, вече предложи по-рано цена за FT, но офертата не е била приета, твърди друг източник. Говорител на Bloomberg отказва да коментира информацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още