IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След рекордна загуба Sharp се съмнява в оцеляването си

Загубата за текущата фискална година се очаква да достигне 4,3 млрд. евро – два пъти над досегашните очаквания

15:03 | 01.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Такаши Окуда изрази тревога от отчайващото положение в компанията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Такаши Окуда изрази тревога от отчайващото положение в компанията. Снимка: Ройтерс

Японската компания за електроника Sharp очаква рекордна загуба за втора поредна година, пише Financial Times. По този начин кризата в пионера в бизнеса с плоски телевизори се влошава драматично, а концернът бие алармата - „Sharp се намира в състояние, в което има основателна причина за съмнение в оцеляването на компанията“, се казва в съобщение до борсата в Токио.

„Ще продължим да преструктурираме компанията, за да преодолеем тези трудности“, цитира и Bloomberg част от документа. Изпълнителният директор на Sharp Такаши Окуда изрази тревога от отчайващото положение и обеща по-добри данни за следващите тримесечие.

Загубата за текущата фискална година, която изтича в края на март, се очаква да достигне 450 млрд. йени (4,3 млрд. евро), обяви Sharp в четвъртък.

Причината преди всичко е спадащото търсене на телевизори, но освен това и в иначе процъфтяващия пазар на смартфони и таблети Sharp не може да отчете добри продажби заради силната конкуренция. Концернът очакваше така или иначе загуба за годината, но наполовина по-ниска от сега обявената. В предходната година Sharp вече загуби 376 млрд. йени.

Sharp е най-големият производител на екрани от течни кристали в Япония. Вчера конкурентът Panasonic също сви очакванията си за годината. И Sony също се бори със спадащо търсене, като трите концерна изпитват трудности заради смазващата конкуренция на Samsung и Apple.

Sharp, към чиято продуктова палитра спадат и климатични системи и микровълнови печки, някога бе флагман на японската електроника. Но силната конкуренция преди всичко от Азия начело с южнокорейския противник Samsung агресивно изяжда пазарен дял за сметка на японците.

Към това трябва да се добави и силната йена, която затруднява експортния бизнес. Допълнителна слабост в резултатите внася и построения за огромна сума завод за LCD панели в Западна Япония, който отчита загуби още от старта на производството си през 2009 г.

На Sharp тежат и високи задължения. Концернът вече сключи ипотека за фирмената си централа. В края на септември компанията договори кредити от Mizuho Financial Group и Mitsubishi UFJ Financial Group с еквивалент от 3,6 млрд. евро.

Освен това от март насам японците преговарят с тайванския производител Foxxconn за влизането му в компанията. Заради драматичния срив в курса на акциите обаче преговорите са в задънена улица, а за да намали допълнително разходи, Sharp ще съкрати над 10 000 служителя и планира да продаде свои фабрики.

„Има много неясноти, особено около перспективата за приходите", каза Наоко Немото от рейтинговата агенция Standard & Poor's. В началото на септември S&P понижи рейтинга на Sharp с две степени, лишавайки го от инвестиционен статут до ВВ+, което ще възпре някои институции да инвестират в облигациите на компанията. Решението дойде, след като концернът обяви загуба за второто тримесечие от 1,76 млрд. долара.

Компанията е в тъмночервената зона на загубите, но обещава за започващата от началото на април следваща фискална година отново значителни печалби. За това трябва да спомогнат радикални строги икономии, масови съкращения, продажби на бизнеси и затваряне на някои заводи.

Заедно с продажбата на отделни активи Sharp може да се сбогува с общо 10 000 свои служители, стана ясно в края на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още