IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson затяга коланите

Шведката компания отчита по-ниска печалба, но оправда очакванията на анализаторите

14:34 | 26.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ханс Вестберг очаква положително развитие за бранша. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ханс Вестберг очаква положително развитие за бранша. Снимка: Ройтерс

По-слабата глобална икономика донесе по-ниски от очакваното продажби и печалба за най-големия в света  производител на телеком оборудване Ericsson.

Оперативната печалба през третото тримесечие, като се изключат губещи съвместни компании, възлиза на 3,7 млрд. шведски крони (приблизително 426 млн. евро), както обяви компанията в петък в Стокхолм. С това концернът надхвърли средните очаквания на анализаторите, които се опасяваха от спад до 3,4 млрд. крони. Продажбите са в размер на 54,6 млрд. крони (6,29 млрд. евро), което е спад с 2% на годишна база и е малко под очакванията, предаде Ройтерс. 

Във важното подразделение за мрежово оборудване концернът отчита по-слаби сделки в Китай, Южна Корея и в част от Европа. Приходите тук се свиват със 17%. Прираст при услугите и поддръжката обаче компенсира отчасти тази слабост.

Брутният марж на печалба на шведите обаче е под силен натиск. След 35% през миналата година сега след премахването на производствените разходи на компанията ѝ остават само 30,4% от приходите.

Главният изпълнителен директор на компанията Ханс Вестберг очаква, че браншът скоро ще се оттласне от дълбините. Причина за надеждата е нарастващото използване на смартфони. "Днес ние имаме 1 млрд. смартфони в света", казва той. До 2017 г. се очаква увеличение до 3 млрд. активни устройства. "Това ще насърчи търсенето на мрежови технологии".

Същевременно компанията обяви програма за икономии, за да се подготви за икономическия спад. Вестберг заяви, че стратегията на дъщерното дружество за чипове ST-Ericsson ще бъде преразгледана. Въпреки това той показа оптимизъм за развитието на дружеството. В началото на седмицата производителят на чипове понижи загубата си при спадащи приходи от 224 до 174 млн. евро. А от също губещото смесено дружество Sony Ericsson шведите вече се разделиха в началото на годината.

По време на икономическата и финансова криза Ericsson се наложи като най-голям в световен мащаб доставчик на мрежово оборудване. В частност бързо разрастващият се пазар в САЩ подкрепи силно компанията. Но сега много продажби с ниски маржове натежават върху бизнеса.

Някои европейски телекомуникационни компании отлагат сериозни инвестиции в ново оборудване, защото страдат от европейската дългова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още