IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung с рекордна печалба благодарение на продажбите на смартфоните Galaxy

Несигурността около патентните спорове с Apple обаче остава, което натежава върху акциите, коментира анализатор

12:52 | 26.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Samsung с рекордна печалба благодарение на продажбите на смартфоните Galaxy

Южнокорейската компания Samsung Electronics обяви рекордна печалба за третото тримесечие вследствие на силните продажби на серията смартфони Galaxy, съобщи ВВС.

Нетната печалба е достигнала 6,5 трилиона вона (5,9 млрд. долара), което представлява ръст от 91% на годишна база. Тя бе обявена след тази на основния конкурент в областта на смартфоните и таблетите Apple, разочаровала част от инвеститорите.

Резултатите на компанията бяха подкрепени и от силното търсене в подразделението за производство на дисплеи. Приходите там са нараснали с 19% на годишна база до 8,46 трлн. вона, което е извело подразделението на печалба.

От Samsung очакват конкуренцията на пазара да се засилва, но „ще направим най-доброто, за да задържим нашия импулс при печалбите през четвъртото тримесечие чрез прилагането на стратегии, които сме развили за нашия бизнес“, заяви Робърт И, ръководител на отдела за връзки с инвеститорите.

„Бизнес средата остава трудна при запазването на несигурността в световната икономика на фона на притесненията за фискалната политика в САЩ и Европа. Ние обаче продължаваме да чупим тримесечните ни рекорди за печалбата", добави И.

От компанията посочиха, че водещият им смартфон Galaxy S3 е с основна заслуга за нарасналaта печалба.

Samsung очаква „вихрушка от нови мобилни устройства да връхлети пазара“, а това ще подкрепи продажбите на процесорите и сензорите за изображения на приложенията, които произвежда и които захранват смартфоните и таблетите.

Според анализаторите нарасналата конкуренция означава, че на компанията може да се наложи да понижи цените, за да привлече купувачи, както и да направи по-големи разходи за маркетинговите си кампании, което би се отразило върху маржа на печалбата.

Заедно с юридическите проблеми, които има с Apple, нарасналата конкуренция увеличава опасенията за бъдещото представяне на южнокорейския технологичен гигант.

„Има притеснения, че печалбата на Samsung ще достигне своя връх през тази година“, заяви Лий Сун-Тае, анализатор в NH Investment & Securities. „На компанията ще отнеме време да скъси разликата до Apple на пазара на таблети. Galaxy Tab на Samsung не е достатъчно секси, за да надхвърли продажбите на iPad на Apple“, добави Сун-Тае.

Патентните спорове между двете компании набират скорост, като всяка от тях е подала искове срещу другата в най-малко 10 държави. Samsung дори бе осъдена от заседатели в САЩ да плати 1,05 млрд. долара на американския си конкурент, но впоследствие от компанията представиха доказателства за манипулиране на гласуването и нарушаване на правилата за избор на заседателите.

В предварително решение от сряда съдия от американската Комисия за международната търговия, който има правомощия да блокира вноса на стоки в САЩ, обяви, че южнокорейската компания е нарушила 4 патента на Apple в областта на интелектуалната собственост.

Във Великобритания и Холандия обаче Samsung спечели отмяна на забраните за продажба на продуктите си.

Анализатори смятат, че макар делата да имат слабо въздействие върху ръста на южнокорейската компания, те повдигат опасения за това доколко тя може да се окаже засегната в бъдеще. „Несигурността около нейните патентни спорове с Apple остава, което натежава върху акциите“, заяви Еон Нам-Йонг от Consus Asset Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Sumurset
преди 11 години
"от компанията представиха доказателства за манипулиране на гласуването и нарушаване на правилата за избор на заседателите" - божеееее, божеее и това в държавата еталон за правосъдие - държавата поучаваща другите какво и как да правят правилно нещата.....Що се сърдим на нашите съдии - те хорицата от там се учат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още