IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon шокира със загуба през третото тримесечие

Компанията за онлайн търговия на дребно отчете ръст на продажбите на годишна база, но под очакванията

11:14 | 26.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Amazon шокира със загуба през третото тримесечие

Най-големият в света онлайн търговец на дребно Amazon отчете загуба за третото тримесечие. По отношение на  продажбите американците все пак отчитат ръст, но остават под очакванията, а в следборсовата търговия акциите на компанията спаднаха, пише Financial Times.

Загубата на компанията за тримесечието е в размер на 274 млн. долара, обяви Amazon след приключването на борсовата търговия в четвъртък. Причината е преди всичко радикално отписване на участието в специализирания в сделки с отстъпки сайт LivingSocial.

Приходите за тримесечието са се увеличили на годишна база с 27% до 13,81 млрд. долара. През третото тримесечие на миналата година Amazon все още имаше печалба в размер на 63 млн. долара. Акциите на компанията загубиха първоначално повече от осем процента в следборсовата търговия, но след това инвеститорите размислиха и минусът бе ограничен до 2%.

Amazon трябваше да отпише почти всички свои вложения в LivingSocial: 169 млн. долара от инвестираните преди две години в по-малкия конкурент на Groupon 175 млн. долара. Така резултатите за тримесечието се разминаха в огромна степен с очакванията на анализаторите, въпреки че те не са привикнали с големи печалби на компанията. Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос залага по-скоро на бърз ръст благодарение на ниски цени и така се лишава от по-висока възвращаемост.

И в момента онлайн търговецът е в процес на инвестиции. Преди дни в Европа се появи второто поколение на таблета Kindle Fire HD. Навреме за коледния сезон бяха представени и новите четци Kindle за дигитални книги. А и самият Безос признава, че Amazon продава своите устройства на цените на производител, за да печели по-късно пари с услугите си. Дори сравнително оскъдната печалба от 63 милиона долара в същото тримесечие година по-рано се дължеше на значителните инвестиции в първата версия на таблета на Amazon.

Все пак и приходите за тримесечието не оправдаха очакванията на анализаторите, както и прогнозата за текущото тримесечие. Amazon очаква в коледния сезон да отчете ръст на приходите от 16 до 31% на годишна база. „Тази Коледа ще сме свидетели на тежка конкуренция. И не е ясно кой ще спечели от това“, заяви анализаторът Р. Джей Хотови от Morningstar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още