IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом не намери доказателства, че китайската Huawei шпионира

Вместо това в доклада се споменава за наличие на уязвимости в сигурността на мрежовото оборудване, като не е ясно дали те са били поставени там нарочно

10:01 | 18.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Белият дом не намери доказателства, че китайската Huawei шпионира

Назначеният от Белия дом преглед на рисковете за сигурността за доставчиците на американските телекомуникационни компании не е намерил ясни доказателства, че Huawei Technologies Ltd извършва шпионска дейност за Китай, заявяват двама души, запознати със изследването, пред Ройтерс.

Вместо това провелите 18-месечния преглед специалисти стигат до извода, че Huawei, вторият по големина в света производител на съоръжения за изграждане на мрежи, е рисков по други причини, като например наличието на уязвимости, които хакери биха могли да използват за свои цели.

Тези недекларирани досега открития подкрепят част от забележките на доклада на Конгреса на САЩ от миналата седмица, който предупреди да не се позволява на китайските компании Huawei и ZTE Corp да предоставят телеком инфраструктура в САЩ. Но те могат и да потушат спекулациите, че Huawei е заловена да шпионира в полза на Китай.

Някои въпроси остават без отговор. Например не е ясно дали уязвимостите в сигурността, открити в оборудването на Huawei, са били поставени там нарочно. Също така не е ясно дали новите разузнавателни данни са се появили след приключването на разследването, или преди това.

С помощта на разузнавателни агенции и други ведомства авторите на подробния доклад, сред които са и служители на Белия дом с достъп до класифицирана информация, са задали подробни въпроси на близо 1000 купувачи на телеком оборудване, твърдят източници, запознати с изследването.

"Знаехме, че някои членове на правителството наистина искаха доказателства за активен шпионаж“, заяви един от хората, пожелали анонимност. "Щяхме да ги намерим, ако имаше такива.“

Говорителката на Белия дом по Съвета за националната сигурност Кейтлин Хейдън отказа да коментира темата. Говорителят на Huawei заяви, че компанията не е запозната с прегледа, но той не е бил изненадан, че няма намерени доказателства за шпионаж от страна на Huawei.

Преди малко повече от седмица във Вашингтон бе представен проектодоклад за китайските производители на мрежово оборудване Huawei и ZTE, който определя компаниите като рискови за сигурността. Тези компании "не са свободни от влиянието на чужди сили", гласи заключението на депутатите. В материала се препоръчва Huawei да бъде обезкуражаван да прави инвестиции и придобивания в САЩ.

Потенциалните клиенти трябвало да "намерят друг доставчик, ако държат на неприкосновеността на личния живот на своите клиенти", каза конгресменът Майк Роджърс в предаване на американска телевизия. Под негово ръководство комитетът следвало да оцени доверието към китайските компании. Докладът все още не е публикуван официално.

Основателят на китайската технологична компания Жан Джънфей някога е служил в армията. Американски служители оправдават с това опасенията си, че китайската държава може да се меси в продуктовия софтуер. Компютърната мрежа на компанията можела например да предава копия от данните за трафика на китайското разузнаване. Роджърс нарича Huawei заплаха за националната сигурност на САЩ.

"Huawei е оценена на 32 млрд. долара независима многонационална компания, която не би застрашила своя успех или целостта на мрежите на своите клиенти заради всяко едно правителство или трета страна. Никога!" заяви в сряда американският говорител на компанията Бил Плъмър.

Докладът на комитета на Белия дом първоначално наистина е съдържал съмнения, но без конкретни доказателства, че Huawei или ZTE са откраднали данни в САЩ, въпреки че се твърди, че класифицирано приложение може да изпраща на трети страни "значително повече информация от нужното".

Спекулациите са около съдържанието на тайно приложение, които се появиха, след като председателят на комисията Майк Роджърс и някои служители намекнаха, че Huawei е участвал в шпионаж.

Роджърс, водещ автор на доклада, изрази опасенията си, че някои клиенти на китайците са виждали рутери, изпращали "много ценни данни" в Китай.

Но в единия случай  жертвата - компанията Leap Wireless International Inc. - заявява, че някои от нейните компютри са били заразени с вируси по-рано през година, а разследването не е намерило доказателства, че инфекцията е била умишлена, или че са били откраднати поверителни данни.

Предотвратяването на възможността за шпионаж чрез технологиите е тема с висок приоритет за администрацията на американския президент Барак Обама, която лобира за законодателство за повишаване на стандартите за сигурност в частния сектор и подготвя по-ограничени изпълнителни заповеди по тези теми.

През първото полугодие на годината Huawei отчете приходи от около 12 млрд. евро в глобален мащаб, от които около 0,5 млрд. долара в САЩ. През последните две десетилетия компанията измина пътя от гаражна фирма от Южен Китай до силен конкурент на имена като Cisco, Ericsson или Nokia Siemens Networks. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още