IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ZTE отчита загуба за над 279 млн. долара за първите 9 месеца

Причината за срива в продажбите на на китайската компания е главно слабият пазар в Иран

15:52 | 15.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ZTE отчита загуба за над 279 млн. долара за първите 9 месеца

Китайският производител на мрежово оборудване ZTE Corp вероятно ще представи загуби на стойност над 279 млн. долара (1,75 млрд. китайски юана) за първите 9 месеца на тази година. Тези резултати са част от предварителните отчетни доклади на технологичния концерн, които бяха представени на фондовата борса в Хонконг в неделя, съобщава Ройтерс.

Компанията, чието седалище се намира в Шънджън, пострада сериозно заради глобалната финансова криза.
Говорител на ZTE коментира, че загубите на компанията за първите 9 месеца от годината са на стойност между 1,65 и 1,75 млрд. юана. Това може да преставлява спад от повече от 260% в сравнение със същия период на предходната година.

ZTE ще представи окончателните резултати в края на този месец.

Според направен анализ на компанията големите загуби идват главно от пострадалия от кризата пазар в Иран.

Към настоящия момент САЩ разследват ZTE заради продажбата на забранено американско компютърно оборудване в Иран. Самото оборудване служи за наблюдение и мониторинг на мобилни и интернет комуникации.

Иран е с наложени санкции заради твърденията, че се опитва да разработи ядрени оръжия, факт, който към момента правителството на страната продължава да отрича.

Най-големият конкурент на ZTE в Китай – Huawei Technologies Co Ltd. също попадна под строгото наблюдение на службите на САЩ. Представители на законодателството в Америка обвиняват технологичния гигант, че разработва технология, която може да бъде потенциална заплаха за сигурността. След фронтална атака от страна на американската политика китайската технологична компания Huawei защити продуктите си. „Сигурността и интегралността на нашите продукти са доказани в световен мащаб", съобщи говорителка на компанията в Шънджън пред Handelsblatt Online. Huawei работи на близо 150 пазара с повече от 500 големи клиенти. Компанията никога не е получавала оплаквания за сигурността на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още