IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приеха Директивата за "осиротелите" произведения

Текстовете уреждат авторските права на произведения, чиито носител не може да бъде установен

14:36 | 05.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Приеха Директивата за "осиротелите" произведения

До края на годината в ЕС ще влезе в сила т.нар. Директива за „осиротелите“ произведения. Документът беше приет от Европейския парламент в сесията през септември, а на 4 октомври и Съветът на министрите даде окончателното одобрение на закона, съобщават от Европейската комисия.

Зад това оригинално заглавие всъщност се крие уреждането на авторските права за произведения, чиито автори не могат да бъдат установени. А нужда от токова законодателство има, особено пък при създаването на дигиталните библиотеки и за нуждите на културните институции.

Новият закон дава определение на „осиротели“ произведения като книги, статии във вестници или списания, дори и филми или снимки и аудиозаписи, които са защитени от авторското право, но носителят им не може да бъде установен.

Директивата предвижда институциите, които искат да поставят произведения в своите дигитилизирани бази данни, да направят разширено проучване относно това кой е носител на авторските права. Ако то не даде резултат, произведението се смята за „осиротяло“ и този статус е валиден за територията на целия ЕС.

Всяка организация ще може да ползва тези творби за своята публична дейност, но няма да има право да сключва публично-частни партньорства с търговски компании и така да генерира печалба от употребата на творбите, чиито автор не може да бъде установен, е записано още в директивата.

Според комисаря по въпросите на индустрията Мишел Барние приемането на тази директива ще спомогне много за създаването на единен дигитален пазар в рамките на ЕС. Освен това тя ще има и още една мисия – ще направи достъпно европейското културно наследство, смята още той. 

Директивата ще влезе в сила до края на годината, а държавите, които са част от Европейския съюз, имат срок от две години да транспонират тези текстове в националното си законодателство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още