IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ наложиха рекордна глоба за фалшив антивирусен софтуер

163 млн. долара трябва да плати жена заради програма, с която изнудвала различни потребители

13:24 | 04.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ наложиха рекордна глоба за фалшив антивирусен софтуер

Властите в Съединените американски щати наложиха рекордна глоба от 163 млн. долара на Кристи Рос, която използвала фалшив софтуер за мрежова сигурност, чрез който изнудвала различни потребители за пари, съобщи BBC.

Става въпрос за приложение от тъй наречения тип „scareware” - програми, които приличат на антивирусни инструменти, но всъщност имат обратната цел. След известно време започват да пускат фалшиви съобщения за заразяване с вирус и карат потребителя да направи плащане за допълнителен модул, който да изчисти въображаемата зараза.

Рос е използвала такава схема. Тя е подлъгвала потребителите да инсталират програмата чрез реклама, която обещавала безплатно сканиране за вируси на компютрите. След това е взимала между 40 и 60 долара от жертвите си, за да ги спаси от несъществуващата опасност. Разследването по случая е започнало още през 2008 г., а по него са работили служители от американското министерство на търговията.

Глобената Рос получава и забрана да продава софтуер за сигурност под каквато и да е форма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още