IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP получи зелена светлина за придобиването на Ariba

Всички американски ведомства одобриха сделката за "облачния" специалист, който разполага с интернет платформа за пазаруване

10:45 | 29.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на&nbsp;SAP в малкия германски град Валдорф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на SAP в малкия германски град Валдорф. Снимка: Ройтерс

И американското министерство на правосъдието одобри милиардната сделка за придобиването на "облачния" специалист Ariba от германския софтуерен концерн SAP. По този начин германците вече преминаха през всички бюрократични спънки за сделката, обявиха двете компании в петък, цитирани от Ройтерс.

Министерството е проследило внимателно сделката за 3,4 милиарда евро, за да провери въздействието върху конкуренцията. В петък и американската антикартелна служба даде зелена светлина за покупката.

Ariba е базирана в калифорнийския град Сънивейл и има около 2 600 служители. По оборот компанията е вторият по големина оператор на облачни услуги, разполага с водеща в бранша технология и интернет базирана търговска платформа, която му помага в създаването на партньорска мрежа. През финансовата 2011 г. приходите на компанията нарастват с 40% до 444 млн. долара (почти 350 млн. евро). 

Ariba предлага корпоративни мрежи в т. нар. облак, тоест съхраняване на програми и данни на големи сървъри в интернет, вместо на отделни компютри. Според актуално изследване обемът на приходите от облачни услуги в световен мащаб ще нарасне от 21,5 млрд. долара през 2010 г. до 73 млрд. долара през 2015 г. - повече от трикратен ръст. 

SAP иска да осъществи придобиването със собствени средства и чрез кредит от 2,4 млрд. евро. Очаква се сделката да бъде приключена в рамките на третото тримесечие, а придобиването се очаква да повлияе положително на печалбата от акция на SAP.

Чрез онлайн платформата на Ariba в момента 730 хил. фирми в света, сред които Exxon Mobil или Walt Disney, пазаруват стоки, за което Ariba им удържа такса.

През декември SAP бе обявила, че ще придобие за 2,5 млрд. евро американския софтуерен разработчик Success Factors, който предлага облачни приложения.

SAP е пазарен лидер при предлагането на софтуер, с който корпорациите уреждат счетоводството си. В последните години обаче все по-агресивно на този пазар навлиза американският конкурент Oracle с милиардни сделки в сектора. От своя страна американската компания е лидер в областта на програмите за бази данни. 

SAP планира да си върне голяма част от цената за Ariba чрез данъчни облекчения от страна на държавата, тъй като американската компания има загуба от около 1,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още