IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мег Уитман: Все някога HP ще има нужда от смартфон

Мениджърът сигнализира обаче, че компанията ще се опита да предложи не устройствата си Palm, а нещо съвсем ново

10:34 | 17.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мег Уитман намекна, че компанията може да предложи на пазара собствени смартфони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мег Уитман намекна, че компанията може да предложи на пазара собствени смартфони. Снимка: Ройтерс

„Hewlett-Packard все някога ще трябва да представи свой смартфон, защото това устройство в много страни по света ще бъде първият компютър за всеки потребител. А ние сме компютърна компания“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Мег Уитман в интервю за Fox Business.

С Palm през 2010 г. Hewlett-Packard купи редица смартфони. През миналата година обаче производството им бе преустановено. В интервюто за Fox Business Уитман обаче сега остави впечатлението, че компанията би предпочела да опита да предложи на пазара нещо съвсем ново.

Добра възможност за HP може да бъде изпадналият в криза производител на BlackBerry Research In Motion. Но на конкретен въпрос по темата Уитман заяви: „Не, това не е посоката, по която бихме поели”.

Бившият главен изпълнителен директор Лео Апотекер, който бе отговорен за спирането на смартфоните Palm всъщност искаше да продаде цялото подразделение Personal Systems Group, което освен устройства с WebOS произвежда и настолни и преносими компютри - традиционен за HP бизнес. Неговият наследник Уитман обаче се отказа напълно от такава възможност. В подразделението за WebOS бяха съкратени 500 служители. Също така развитието на операционната система бе възложено на външна компания, наречена Gram.

През следващите години компанията ще съкрати до 29 000 служители – повече от осем процента от целия персонал. Преструктурирането трябва да се отрази в спестяване на до 3,5 млрд. долара, част от които са предвидени за разширяване на изследователската и развойната дейност.

В интервюто си за Fox Уитман засегна и тази тема. Според нея до този момент компанията е успяла да реализира 20% от предвиденото в рамките на 5 години преструктуриране. За следващата фискална година мениджърът очаква лек ръст на печалбата и приходите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още