IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Philips ще съкрати още 2200 служители

Компанията повиши заложените цели за намаляване на разходите до 1,1 млрд. евро до края на годината

17:45 | 11.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Унило насроение е обхванало седалището на Philips в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унило насроение е обхванало седалището на Philips в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Най-голямата компания за потребителска и битова електроника в Европа - Philips Electronics, повиши заложените цели за намаляване на разходите до 1,1 млрд. евро. Изпълнението на новия план обаче ще наложи съкращаването на още 2200 работни места, след като миналата година компанията вече обяви съкращения на други 4500 работни места, заяви в навечерието на инвеститорска среща в Лондон главният изпълнителен директор на концерна Франс ван Хутен, цитиран от Ройтерс.

Предишната цел на компанията беше за съкращаване на разходите с 800 млн. евро, но това явно няма няма да е достатъчно за възстановяването на компанията. Ван Хутен ще съкрати драстично и режийните разходи, които са около 5 млрд. евро през миналата година при приходи от 22,6 млрд. евро чрез премахване на дублирането и намаляване на сложността в области като IT.

Анализатор, който пожела да не бъде назован, заяви, че е разбрал, че Philips има около 70 различни платформи и Ван Хутен иска да намали техния брой до шест.

Philips, производител на потребителска електроника, медицинско оборудване и осветителни системи, съобщи през октомври за първия кръг от 4500 закрити работни места, 1200 от тях на родна земя. В края на второто тримесечие Philips има 121 801 служители по целия свят, като 14 000 от тях са в Холандия.

Philips заяви, че иска да реинвестира част от спестяванията в иновации, научни изследвания и продажби, тъй като има за цел да пусне на местните пазари по-бързо нови продукти.

„Установените допълнителни мерки за намаляването на режийните разходите ще ни помогнат да смекчим негативните последици от макроикономическите насрещни ветрове и промените в пенсионната система, които ни притискат. Това обаче ще ни направи по-гъвкава и иновационна компания с ефективно обслужване на нашите клиенти по целия свят", заяви Ван Хутен.

Най-големият производител на потребителска електроника в Европа и най-големият производител на осветителни тела в света е същевременно в топ 3 на производителите на болнично оборудване, като именно на това поделение компанията дължи добрите новини за второто тримесечие. Приходите от продажби на болнично оборудване се увеличават, подхранвайки надеждите на инвеститорите, че драстичните реформи в бизнес модела на компанията, предприети от нейния мениджмънт преди малко повече от година, вече дават резултати.

В първата си година като изпълнителен директор Ван Хутен започна да реформира компанията, в която е работил през по-голямата част от живота си, опитвайки се да промени и корпоративната култура. Той започна политиката на предварителни прогнози за печалбата, въведе финансови цели, съкрати хиляди работни места, смени целия екип изпълнителни директори в концерна и успя да се избави от губещия бизнес с производството на телевизори.

И след две тримесечия на по-добри от очакваните резултати Ван Хутен заяви през юли, че компанията вече е в "режим на устойчиво възстановяване", въпреки че той не отхвърля възможността за предприемане и на по-нататъшни мерки за намаляване на разходите.

„Това не само увеличава допълнителната увереност в концерна за маржин целите за 2013 г., но също така подкрепя прогнозите, че Philips ще бъде в състояние да постигне допълнително подобряване на маржа през 2014 г.", казва Виктор Барено, анализатор в SNS Securities. "В същото време ние вярваме, че преструктурирането вече в голямата си част е приключило“.

Както се и очакваше, Philips не предоставя по-подробна прогноза за останалата част от годината, но отново подчертава, че ще се старае да изпълни последната прогноза на ръководството за ръст на продажбите от между 4% и 6% през 2013 г. Компанията планира да постигне печалба преди лихви, данъци и амортизации от порядъка на 10-12% и възвръщаемост на инвестирания капитал от 12-14%.

По-рано през деня, следвайки примера и на други фирми от електронната индустрия, и японската Sharp заяви, че ще намали разходите си, планирайки намаляване на заплатите на служителите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още