IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei търси възможности в Азия и Европа

Китайският производител на смартфони сключи договори за доставки с португалски и японски компании

10:43 | 04.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американците и австралийците се опасяват от тесните връзки на Huawei с китайските власти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американците и австралийците се опасяват от тесните връзки на Huawei с китайските власти. Снимка: Ройтерс

След неуспехите в САЩ и Австралия Huawei се опитва да намери нови партньори на европейския континент. Наскоро сключеното споразумение в Португалия бе последвано от договор за разпространение с оператора NTT DoCoMo в Япония.

Операторът планира да предложи смартфона с двуядрен процесор Ascend D1 с тактова честота от 1,5 GHz - един от най-бързите смартфони в своя клас. Той разполага с 4,5-инчов дисплей със 720 линии резолюция по технологията IPS. Японски вестник пише, че цената ще е около 10 000 йени - малко над 100 евро. Това ще бъде първият китайски смартфон на японския пазар. 

В Португалия Huawei е активна на пазара за мрежово оборудване. Там компанията сключи договор с доставчика за мобилна технология Optimus, която ще снабдява с мобилно оборудване от серията SingleRAN. То поддържа GSM, UMTS и LTE. Хосе Пинто Корейа, главен технически директор в Optimus казва, че Huawei е важен партньор при изпълнението на стандарта LTE в Португалия.

Не на всички чужди пазари обаче Huawei бележи успехи. Компанията отчете поражение през март в Австралия, където местното правителство му забрани да наддава за договорите за телекомуникационни съоръжения. То очевидно се страхува от близостта на Huawei до китайското правителство. Също така американската Комисия по разузнаването в камарата на представителите (House Intelligence Committee) обвини Huawei, че със своите маршрутизатори, базови станции и мобилни телефони компанията изгражда шпионска мрежа. През октомври 2011 г. например американското министерство на търговията предотврати участието на Huawei в търгове за безжична система за аварийно оповестяване.

Дори и сега говорителят на комисията Майк Роджърс е предпазлив. Пред ZDNet.com той казва: „Заплахата за националната сигурност, породена от евентуално разширяване на Huawei и ZTE в нашата телекомуникационната инфраструктура, ме кара да се тревожа все повече. Мога да оценя съществуващото сътрудничество с двете компании и съм нетърпелив за повече информация за дейността им и влиянието на китайското правителство за тяхното функциониране. Ние трябва да решим тези въпроси, преди такива фирми да получат достъп до нашите пазари".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още