IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung загуби 12 млрд. долара от пазарната си капитализация

Акциите на корейската компанията попаднаха под силен натиск заради съдебното решение в полза на Apple

09:40 | 27.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пораженията за Samsung може да са по-големи, ако американският концерн реши да иска забрана за внос и продажба в САЩ на корейските таблети и смартфони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пораженията за Samsung може да са по-големи, ако американският концерн реши да иска забрана за внос и продажба в САЩ на корейските таблети и смартфони. Снимка: Ройтерс

Акциите на Samsung Electronics се сринаха с около 7% в понеделник, изтривайки 12 млрд. долара от пазарната стойност на южнокорейския гигант. Причината е съдебната победа за Apple Inc. в патентно съдебно дело в САЩ, след което анализаторите изразиха загриженост за бизнеса със смартфони на корейската компания – най-голямата в момента дойна крава на компанията.

Samsung, която заяви, че ще оспорва присъдата, бе осъдена да плати 1,05 млрд. долара обезщетение, след като съдебно жури в Калифорния установи, че компанията е копирала критични функции на популярния iPhone и iPad. Корейската компания би могла да се изправи пред още повече проблеми, ако Apple реши да поиска пълна забрана на вноса и продажбите на ключови нейни продукти.

„Налице са все още прекалено много променливи величини, включително и поне месец до вземане на окончателно решение, както и дали ще има забрана на продажбите на основните продукти на Samsung като S3 Galaxy“, казва фонд мениджър на корейска компания за управление на активите, която е един от най-големите институционални притежатели на акции на Samsung, цитиран от Ройтерс.

Акциите на Samsung, най-голямата в света технологична фирма по приходи, поевтиняха със 7,7%, което е най-големият дневен спад за почти четири години, до 1,177 милиона корейски вона, спрямо 0,2% спад на целия пазар. Обемът на търговия е бил доста висок, повече от два пъти над средно дневния обем от последната седмица.

В най-внимателно наблюдаваното патентно дело за година журито на федералния съд в Сан Хосе, Калифорния, само на няколко мили от централата на Apple, реши, че Samsung е нарушила шест от седем патента на Apple.

Присъдата, която изненада много анализатори със скоростта на взимането - след по-малко от три дни обсъждания, и степента на победата на Apple, най-вероятно ще циментира господстващото положение на американската фирма на пазара на мобилни устройства.

Триумфът на Apple се разглежда и като удар срещу Google, чиито софтуер Android захранва продуктите на Samsung, които бяха уличени в нарушаване на патентите на Apple.

Анализаторите изчисляват, че приходите на Samsung ще бъдат намалени с 4% тази година заради увеличаване на плащанията, свързани с патенти.

„Samsung ще бъде ОК - това означава 4-5% по-малко приходи като цяло", заяви мениджър на базиран в Хонг Конг хедж фонд, който отказа да бъде идентифициран.

"И двете компании са в разгара на спора, но не мисля, че това ще е структурна загуба за Samsung В края на краищата, както писа Forbes, Samsung има 65 хиляди патента в сравнение с 9000 на Apple. Освен това Apple разчита на Samsung, които да продължават да произвеждат „мозъците“ на нейните телефони. Продавах акции на Samsung преди четири месеца, но сега следя много внимателно борсата".

Акциите на корейската компания наистина попаднаха под силен натиск заради съдебното решение в полза на Apple, но дори и след спада днес книжата остават с около 75% над стойността им преди 12 месеца, през които галопиращите продажбите на смартфони доведоха до рекордни печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още