IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP предупреждава: Лошото не е отминало

Концернът отчита загуба от 8,9 млрд. долара за тримесечието заради обезценки, свързани с придобиването на EDS през 2008 г.

10:18 | 23.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мег Уитман: HP е все още в ранните етапи на своя многогодишен обрат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мег Уитман: HP е все още в ранните етапи на своя многогодишен обрат. Снимка: Ройтерс

Така че бъдещото спасяване на софтуерната компания все още не е толкова сигурно. По-голямата част от приходите все още се носи от традиционния бизнес с компютри и принтери, които сега са групирани в раздела "Personal Systems Group". Там продажбите са паднали с десет процента спрямо предходната година, като само продажбите на лаптопи отчитат спад от 13%. Тук силно впечатление прави засилващата се конкуренция от таблетите, като iPad на Apple. „ С няколко конкуренти се намираме в ожесточена борба за пазарен дял", казва Уитман. „И сме решени да спечелим".

Облекчение няма и в областта на услугите, където принадлежи и жертвата на отписването EDS. С продажби в размер на 8,8 млрд. долара тук също има спад в продажбите. Оперативната печалба е в размер на 959 млн. долара - значително по-ниска от 1,24 млрд. долара година по-рано. Междувременно Уитман замени ръководството на подразделението. Обявената цел сега е да се насърчават висококачествени сектори на услугите. Тук обаче HP среща ожесточена конкуренция от компании като Dell или IBM. "Това ще бъде няколкогодишен обрат", предупреждава Уитман.

Като положителни насоки може да се приемат солидният финансов мениджмънт и ефектът за намаляване на разходите. Свободният паричен поток остава стабилен през тримесечието до 2,1 млрд. долара, което ще осигури на Уитман свобода на решенията. Дълговата позиция може да се подобри до 1,5 милиарда долара. Като голям успех HP отчита предложения план за ранно пенсиониране. Именно по този начин вместо планираните 9000 служители, до края на годината с компанията ще се разделят повече от 11 500 служители, поясни Уитман.

Общият оборот на концерна достигна 29,7 млрд. долара - с пет процента повече на годишна база, от които три процентни пункта се дължат на валутни загуби. За цялата финансова година, която приключва през октомври, компанията промени леко в посока надолу очакванията си за печалбата. За долна граница остават 4,05 долара за акция, а горната е леко понижена до 4,07 долара на акция. Според американските счетоводни правила GAAP обаче се очаква загуба в размер на между 2,23 до 2,25 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още