IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP предупреждава: Лошото не е отминало

Концернът отчита загуба от 8,9 млрд. долара за тримесечието заради обезценки, свързани с придобиването на EDS през 2008 г.

10:18 | 23.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мег Уитман: HP е все още в ранните етапи на своя многогодишен обрат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мег Уитман: HP е все още в ранните етапи на своя многогодишен обрат. Снимка: Ройтерс

Мег Уитман извади скелетите от гардероба. В резултат на голямото разчистване в Hewlett-Packard концернът отчита тримесечна загуба от 8,9 млрд. долара. Лъвският пай се пада на обезценка за около 8 млрд. долара при придобиването на EDS през 2008 г. С изключение на тази еднократна сума, нетната печалба е с два милиарда долара по-добра от очакванията на анализаторите, пише Wall Street Journal.

Но битката още не е спечелена. Следващият проблем вече е на хоризонта. Мегапридобиването на британската софтуерна компания Autonomy за 10 млрд. долара също се развива по-лошо от очакваното. „HP е все още в ранните етапи на своя многогодишен обрат", обяснява главният изпълнителен директор Уитман. "Но въпреки всички насрещни ветрове отчитаме значителен напредък". 

„Autonomy все още се нуждае от много внимание", каза бившият шеф на Ebay и настоящият главен изпълнителен директор на HP Уитман в разговора си с анализатори по повод на данните за третото тримесечие на фискалната 2012 година, което е приключило в края на юли. „Ние работим агресивно по този въпрос". Софтуерната компания за анализ на големи масиви от данни е наследство от нейния предшественик Лео Апотекер, който искаше да превърне HP в софтуерна компания за сметка на чистия PC бизнес.


Апотекер отдавна принадлежи към историята, но проблемите все още са тук. Софтуерното подразделение, което включва и Autonomy, показва със своите приходи от 973 млн. долара стагнация в сравнение с второто тримесечие на 2012 г., но на годишна база има ръст от 18 процента. Оперативната печалба от 175 милиона долара обаче представлява разочароващ ръст от 9,3 на сто в сравнение с предходната година.

Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още