IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook получи разрешение да погълне Instagram

Собствениците на услугата обаче ще получат значително по-малко пари от предварително очаквания 1 млрд. долара

09:33 | 23.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Instagram е безплатно приложение, позволяващо на потребителите да променят снимки със 17 различни филтри. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Instagram е безплатно приложение, позволяващо на потребителите да променят снимки със 17 различни филтри. Снимка: Getty Images News

Това вероятно е една от малкото добри новини за измъчваната от падащия курс на акциите си социална мрежа Facebook. Борсовият новак получи разрешение да придобие придобилото популярност приложение за споделяне на снимки Instagram. Ресорната американска Федерална търговска комисия е дала зелена светлина за сделката в сряда и няма възражения, обяви ведомството, цитирано от Ройтерс.

Facebook обяви сделката за Instagram през април, още преди своето IPO, което беше осъществено през май. Като цена за покупката бе обявена сумата от 1 млрд. долара (800 млн. евро). Създателите на Instagram обаче сега ще направят компромис с цената, защото са се съгласили тя да бъде заплатена частично в акции на Facebook.

Според станалите известни детайли от сделката изпълнителният директор на компанията Кевин Систром трябваше ще получи около 400 млн. долара като собственик на 40% от компанията. Вторият съсобственик на компанията – Майк Кригер, притежава 10% и ще получи съответно 100 млн. долара от сделката, а венчър компанията Benchmark Capital, която държи 18%, ще получи 180 млн. долара. Фондовете Andreessen Horowitz и Baseline Ventures притежават по 10% и си разделят по 100 млн. всеки.

Около 300 млн. долара собствениците на фотоуслугата получиха в брой, а към тях бяха добавени още 23 млн. акции на Facebook. В момента на преговорите с Instagram акциите бяха оценявани на 30 долара за брой, докато сега книжата се търгуват едва за по 19 долара, с което придобиването се оценява общо на около 740 млн. долара. Окончателното сключване на сделката все още предстои.

За собствениците на Instagram сделката бе и един вид залог, пише от своя страна DPA. Преди IPO-то оценката на Facebook скачаше все по-високо, докато емисионната цена стигна 38 долара на акция. IPO-то беше придружено от технически проблеми, към които бяха добавени и притеснения за забавяне на растежа. Крахът на книжата започна още на втория ден на търговия.

Instagram беше създадена през октомври 2010 г. и първоначално предлагаше услугата си за бързо споделяне на снимки в социални мрежи единствено за iPhone. Седмица преди обявяването на сделката обаче приложението заработи и под платформата Android. В момента Instagram си сътрудничи освен с Facebook и с Twitter и миниблог услугата Tumblr. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още