IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple срещу Samsung: Адвокатите представиха финалните си пледоарии

Щатската компания настоява за обезщетение от 2,75 млрд. долара, от Samsung смятат, че 519 млн. долара са достатъчни

12:26 | 22.08.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Табло, сравняващо устройствата на двете компании, което бе представено пред съда в Сан Хосе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Табло, сравняващо устройствата на двете компании, което бе представено пред съда в Сан Хосе. Снимка: Ройтерс

МакЕлхини разкритикува също и отсъствието на водещи мениджъри на Samsung в процеса. Apple е призовал като свидетели Фил Шилер, старши вицепрезидент по маркетинга, и Скот Форстал, вицепрезидент по разработката на iOS. Ръководството на Samsung обаче не било готово да пътува от Корея до САЩ и да даде показания под клетва. "Вместо свидетели те са изпратили само адвокати". 

След адвоката на Apple към журито се обръща и защитникът на Samsung Чарлз Верховен. „Това ще е ваше решение. Ако поемете по пътя на Apple, може да промените напълно начина, по който конкуренцията в САЩ действа. Вместо да се конкурира на пазара, Apple търси конкурентно предимство в съдебната зала".

Така Верховен подчерта аргумента на Samsung, че приликите между смартфоните и таблетите на корейците и продуктите на Apple се основават на опита на Samsung да върви в крак с конкуренцията по отношение на размера на екрана, живота на батерията, както и други важни функции.

Като пример за този тренд той назова други електронни устройства като телевизори, чийто дизайн също се е променил заради основните технологии, заложени в тях. "Не забравяйте старите дни. Телевизорите имаха бутони. Сега те изглеждат различно", каза Верховен. "След това дойдоха дистанционни, LCD, плазма. Формата следва функцията".

Друга тема в пледоариите бе размерът на исканото обезщетение. Американският гигант настоява за обезщетение от 2,75 млрд. долара от Samsung заради нарушаване на патентования дизайн на продуктите iPad и iPhone. Освен това от Apple настояват за забрана на продажбите на конкурента им. Samsung от своя страна смята, че 519 млн. долара са напълно достатъчни.

„Обезщетение от 2,75 млрд. долара? Сериозно ли?”, пита Верховен. „Не смятаме, че въобще трябва да плащаме нещо. Не смятаме, че сме виновни, но трябва да говорим по тази тема, защото това е единственият ни шанс“.

МакЕлхини обаче твърди, че Samsung е продал 22,7 млн. устройства с нарушени патенти и така е спечелил 8,16 млрд. долара – по около 360 долара на устройство. „ Обезщетението трябва да е голямо, защото нарушаването на патентите е мащабно“, настоява той.

Процесът се наблюдава изключително внимателно и привлича вниманието на целия свят, а съдебната зала се пълни с наблюдатели, журналисти, адвокати и анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Прави са Епъл - Самсунг са им изкопирали продукта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 11 години
И Apple искат да спрат прогреса, НО това няма да се случи. Тези само в САЩ ги харесват извън щатите никой не желае айфона чисто и просто много добър маркетинг и успяха и сега след като се появи конкуренция те искат да ги задушат в зародиш и да им плащат поне още 50 г. без да работят и без нов продукт. И всичките им продукти са поне няколко пъти по-скъпи, но конкуренцията успя да смъкне цените и ЯБЪЛКАТА веднага се превърна във патентен ВАМПИР. Аз съм за конкурентни продукти и конкурентни цени точно по този начин се наложиха LCD дисплеите и от там и промяна на телевизорите, видеокасетите и т.н. Прогрес това е .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
draskachka
преди 11 години
Nqma takava kompaniq kato Apple !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още