IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Dell се стопи с 18%

Компанията е изправена пред спадащи приходи и печалба и предвижда още по-трудни времена

11:03 | 22.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Печалбата на Dell се топи, а компанията е изправена пред трудни времена. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Печалбата на Dell се топи, а компанията е изправена пред трудни времена. Снимка: Ройтерс

Нарастващата популярност на таблетите и смартфоните заедно със слабата икономика усложняват живота на компютърния производител Dell, съобщава Ройтерс.

През второто фискално тримесечие на годината, което приключва на 3-и август, продажбите са спаднали с 8% до 14,5 млрд. долара (11,6 млрд. евро). Анализаторите очакваха средно 14,64 милиарда долара. Печалбата се стопява с 18% до 732 млн. долара.

Финансовият директор на концерна Брайън Гладън нарече във вторник PC бизнеса „истинско предизвикателство“. Както настолните компютри, така и лаптопите се продават по-слабо, отколкото преди година. Dell усеща най-много проблеми при частни клиенти - тук бизнесът се свива с 22 на сто. Публичният сектор също значително се забавя.

Единствените проблясъци са в изградения чрез придобивания бизнес на услугите за корпоративни клиенти, както и при мощните компютърни системи и сървъри за съхранение на данни. Тук Dell се е възползвал от т. нар. изчислителни облаци, при които програми и данни се съхраняват на централизирани мейнфрейм компютри в интернет или във вътрешните мрежи на компаниите.

В обозримо бъдеще секторите на растеж обаче няма да успеят да компенсират спадовете в продажбите на компютри. Концернът очаква слаби продажби и за текущото тримесечие и понижи прогнозата си за печалбата с една пета. Освен това компанията очаква спад на продажбите между два и пет процента в сравнение с второто тримесечие. Това разочарова инвеститорите и в следборсовата търговия цените на акциите паднаха с почти пет процента.

Dell е един от производителите, които са особено засегнати от засиленото търсене на по-малки мобилни устройства. Някога компанията беше втори по големина производител на компютри след Hewlett-Packard. Междувременно, по данни от фирмата за маркетингови проучвания Gartner, Dell се свлече до четвъртото място зад Lenovo и Acer.

Днес се очаква и другият голям американски производител Hewlett-Packard да представи резултатите си. Пазарният лидер реагира на слабите продажби с радикално съкращение на служителите. Вероятно около 27 000 служители ще трябва да напуснат компанията до есента на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
draskachka
преди 11 години
Тая позиция става интересна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още