IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung влага около 4 млрд. долара в САЩ

Корейският концерн ще обнови основно своя фабрика за чипове в Остин

18:00 | 21.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Samsung е един от лидерите на пазара на чипове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Samsung е един от лидерите на пазара на чипове. Снимка: Ройтерс

Корейският онлайн гигант Samsung Electronics Co ще вложи около 4 млрд. долара в своя завод за чипове в Остин, Тексас. С парите ще бъде основно реновирана съществуваща производствена линия за чипове. Освен това с инвестицията ще бъде насърчено и производството на системни чипове, които се използват в популярните смартфони и таблети, предаде Ройтерс.

Масовото производство в родината на кръвния враг Intel се очаква да започне през втората половина на годината. Това е най-голямата единична инвестиция на чужда компания в Тексас досега, пише Dow Jones Newswire. По този начин вложенията на базирания в Сеул концерн в Остин от старта на дейността на завода през 1996 г. досега се сумират на 13 млрд. долара.

Вторият най-голям производител на чипове в света след Intel провежда агресивна стратегия за растеж. През януари Samsung Electronics Co Ltd обяви, че тази година ще инвестира 25 трилиона южнокорейски вона, равностойност на малко над 22 млрд. долара, или 18 млрд.  евро.



Лъвският пай от 15 трлн. вона ще бъде инвестиран в производство на чипове, главно в разширяване и модернизация на съществуващи съоръжения.

Samsung остава най-големият по приходи производител на чипове, като доставя чипове и на Apple за вграждане в неговите iPhone и iPad въпреки съдебните спорове между двете компании. 

Сумата не е непосилна за корейците - само през второто тримесечие на годината Samsung е спечелил 4,53 млрд. долара при приходи от 41,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още