IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Привилегиите на служителите на Google достигнаха ... отвъдното

Брачните или извънбрачните партньори на починал служител на компанията ще получават 50% от възнаграждението му през следващите 10 години

13:08 | 13.08.12 г. 10
Привилегиите на служителите на Google достигнаха ... отвъдното

Не е изненада, че облагите за служителите на Google са от най-приятните в света – сред най-разискваните са безплатното подстригване, деликатесите за чревоугодници, здравното обслужване на място и високотехнологичните тоалетни – но в интервю с директора за човешките ресурси Ласло Бок открих, че последната екстра за тях е свързана с ... отвъдното, пише в свой материал за американското списание Forbes Джесика Кесърли.

„Може и да звучи нелепо, но обявихме и облаги при смърт в Google“, каза Бок, дошъл в Google през 2006 г. след раздялата си с General Electric.

Ако американски служител на компанията почине, неговият брачен или извънбрачен партньор ще получава 50% от заплатата му през следващите 10 години. И нещо още по-изненадващо – говорител на Google потвърди, че няма изискване за срока, в който съответният служител е работил в компанията.

„Едно от нещата, които осъзнахме напоследък, бе, че един от най-суровите, но и най-гарантирани житейски факти е, че в определен момент част от нас ще се сблъскат със смърт на партньора“, обяснява Бок. „Това е ужасен, труден период, без значение кога се случва, и всеки път, когато преминаваме през това като компания, се опитваме да открием начини да помогнем на оцелелите партньори на починалите служители на Google“, добави той.

Идеалистичният подход е въведен официално стъпка по стъпка през 2011 г. В добавка към 10-годишния финансов пакет оцелелите партньори получават и незабавно прехвърляне на акциите на починалия служител, а всички деца от връзката им ще получават по 1 000 долара месечно до 19-годишна възраст (или до 23 години, ако следва редовно в университет).

Това, което прави облагите при смърт забележителни, не е просто благородството – разбира се, Google е доста далеч от финансовите икономии – а по-скоро, за разлика от привилегиите на повечето служители в кампусите на компанията, насочени към увеличаване на удоволствието, креативността и производителността.

„Очевидно тук няма полза за Google“, признава Бок. „Но за компанията е важно да помага на нашите семейства в подобно ужасно, но неизбежно събитие“, отбелязва той.

Компанията от самото начало е имала предвид големите събития в живота на служителите си. По думите на Бок Сергей Брин е задвижил системата, когато Google е имал по-малко от 100 служители, предлагайки им тя да осигури бавачка за всяка работеща майка и всеки работещ баща.

Последна актуализация: 14:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Не са по-ниски, това с по-ниските данъци в БГ е ПРОСТАШКИ ПР.В САЩ данъците в реално изражение са доста по-ниски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
ВУЙЧО
преди 11 години
Приятел , Google отдавна не е просто "една търсачка" .Владеят и много други пазарни сегменти , пряко или под форматана кеш инвестиции , иначе за новината съм съгласен с теб .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Сори, коригирам си мнението. Това просто е един хитър PR, който лесно може да се хеджира с една застраховка живот. Ако обаче бяха сключили по една застраховка живот на служителите, никой нямаше дори да ги споне по медиите, а така се изписаха цели романи по темата и пак те са най-кул компанията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 11 години
И Гугъл не иска да плаща високи заплати на служителите си за да ги задържи. Иска хем да няма текучество, хем да не се налага да наддава за способните си служители. Нещо като закрепостяване. Сигурно има изискване и за трудов стаж - колкото по-голям стаж имаш, толкова са повече бонусите след като се пенсионираш при тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Тази политика на Гугъл може да им създаде доста проблеми за в бъдеще. Докато има растеж всичко ще е ок, но в един момент и те ще усетят бариерите на пазара и ако тогава имат задължения за десетилетия напред след семействата на евентуално хиляди техни бивши служители, това ще са разходи, които трудно биха могли да съкратят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
MZ/X
преди 11 години
Не забравяй все пак, че в България данъците и осигуровките са много по ниски спрямо САЩ. В едни държави има високи данъци, но с данъчни преференции за различни дейности, а в други държави има просто ниски данъци без никакви преференции! България е избрала вторият модел, но това че той се различава от този в САЩ, не означава, че е по лош!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
То Гугъл в България да е затрит досега от държавата и от банките. Но специално последната екстра ми се вижда много рискова за живота на служителите при развод например. Каквито са изтрещели американците, ще има много трилъри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Jay Gould
преди 11 години
Разликата межу нас и тях е в данъчното законодателство. В скъпата ни татковина например, не е възможно вашият работодател да ви сервира обяд на стойност 10 лв. защото, ще се наложи за поне 7 лв. от тях, да плаща данъци. В страната ни, всички социални придобивки за работници и служещи се облагат с данъци, ако са нас определен размер (определен от държавата) и не се признават за разходи на компанията. И ако Гугъл бе работодател в България, щеше да се наложи, или да плаща тези придобивки от черната си каса - ако има такава, или да дели с държавата всеки лев който дава за своите служители допълнително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
barf
преди 11 години
На това се казват облаги :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още