IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 7-кратен скок на нетната печалба на Alibaba Group за първото тримесечие

Приходите скачат с 64% до 805,9 млн. долара

17:36 | 10.08.12 г.
<p>
	Джак Ма, главен изпълнителен директор на&nbsp; Alibaba. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джак Ма, главен изпълнителен директор на  Alibaba. Снимка: Ройтерс

Нетната печалба на Alibaba Group нарасна повече от 7 пъти през първото тримесечие на годината в сравнение с аналогичния период на 2011 г., сочат данни, подадени от Yahoo Inc.

Големият скок в печалбата подчертава рязката промяна в потребителските навици на мнозина китайци, които предпочитат вече да пазаруват по интернет вместо от традиционните магазини.

Според данните на Yahoo нетната печалба на китайския гигант в електронната търговия е скочила до 220,5 млн. долара от 29,6 млн. долара за първото тримесечие на миналата година. Приходите са нараснали с 64% до 805,9 млн. долара спрямо 490,9 млн. долара за първото тримесечие на 2011 г.

През май Alibaba отдели операциите си с други компании и ги изтегли от котираната на борсата компания, за да подобри качеството на платформата и да ги интегрира в Taobao и Tmall, най-големите китайски уебсайтове за пазаруване по интернет според броя на продажбите.

Анализатори преценяват, че само за тази година през Taobao и Tmall ще бъдат осъществени транзакции на стойност 1 трилион юана, или около 160 млрд. долара, за стоки като облекло, мебели и електроника.

Двата уебсайта реализираха 71% от транзакциите в онлайн търговията в Китай през първото тримесечие, твърдят от изследователската компания Analysys International. През последните години обаче пазарният им дял намалява, като 360buy.com на Beijing Jingdong Century Trading Co. бързо набира популярност.

През май Alibaba обяви, че ще плати минимум 7,1 млрд. долара в брой и акции, за да си върне близо половината от дела от 40%, който Yahoo притежава в нея. Тогава от китайската компания добавиха, че ще плащат и процент от приходите на Yahoo в продължение на 4 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още