IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP вдигна прогнозата за печалбата въпреки отписване на 8 млрд. долара

Около 1,5 – 1,7 млрд. долара ще бъде разходът за освобождаване на служители

20:56 | 08.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мег Уитман, Снимка: Ройтерс</p>

Мег Уитман, Снимка: Ройтерс

Американската технологична компания Hewlett-Packard вдигна прогнозата си за печалбата през третото тримесечие на годината. Това е станало възможно благодарение на освобождаването на служители и мерките за преструктуриране на проблемното звено за корпоративно обслужване, пише Bloomberg.

В плановете за реформа влиза и отписването на активи за 8 млрд. долара заради въпросното поделение.

От HP очакват коригирана с еднократните ефекти печалба от около долар на акция, след като предходната прогноза бе за 94-97 цента на акция. Предварителните очаквания на анализаторите също са за около 97 цента на акция положителен резултат.

Компанията очаква и разход преди данъци от 1,5 – 1,7 млрд. долара, свързан с програмата за съкращение на разходите, обявена през май.

Изпълнителният директор на HP Мег Уитман провежда програма за съкращаване на персонала, тъй като компанията трябва да се бори със свиващото се търсене на принтери, центрове за база данни и услугите, които предоставя организацията.

Отписването на активи доказва за пореден път топящата се стойност на звеното, което е насочено към оказване на услуги на компании. Предишният шеф на HP Марк Хърд залагаше именно на него, като през 2008 година дори бе придобита компанията Electronic Data Systems за 13,2 млрд. долара.

Днес акциите на HP поскъпват с 2,6 на сто до 19,46 долара за брой. От началото на годината до вчера обаче те са поевтинели с над 25 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още