IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Telekom очертава завръщането си на кабелния пазар

Евентуалната покупка на Primacom трябва да насърчи бизнеса с бърз интернет достъп и интернет телевизия

11:25 | 07.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Deutsche Telekom може да се завърне на пазара на кабелните оператори. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Deutsche Telekom може да се завърне на пазара на кабелните оператори. Снимка: Ройтерс

Германската телекомуникационна компания Deutsche Telekom, която държи 40% дял в гръцкия ОТЕ, собственик на българския оператор Globul, ще се опита за пореден път да навлезе на германския пазар на кабелна телевизия.

Листнатият в индекса DAX концерн е един от четиримата заинтересовани, които в края на юли са подали оферта за оператора Primacom, пише Financial Times, позовавайки се на запознати анонимни източници.

Сред останалите кандидати са Star Capital Partners, DTK Deutsche Telekabel, както и друг неизвестен засега финансов инвеститор. Star Capital вече притежава германския кабелен оператор Pepcom.

Раздвижване на застиналия от години пазар в Германия внесе Liberty Global. Концернът на милиардера Джон Малоун успя да завърши придобиването на Kabel BW от Unitymedia в края на 2011 г. Преди това антикартелните органи във федералната република отказваха да разрешат всяка една сделка между по-големите оператори. Сега конкурентите искат да използват шанса са по-голяма консолидация. 

Primacom е атрактивна за инвеститорите, защото с повече от 1 млн. включени в мрежата домакинства е един от най-големите оператори в Германия. Освен това доставчиците печелят точки и в друга насока – инфраструктурата им може да предлага телевизия и високоскоростна връзка с интернет, както и телефония. Така доставчиците на кабелна телевизия, като например Kabel Deutschland или Unitymedia Kabel BW, ще растат за сметка на телекомуникационните компании.

Primacom принадлежи чрез регистрираните в Люксембург дружества Medford и Perseus на хедж фондовете Alcentra Europe, Avenue Capital и Tennenbaum Capital Partners, както и на банката ING. Бившите кредитори поеха контрола над дружеството след борба за власт с бившите собственици през 2010 г.

„Ние ще обсъдим възможностите с различни страни", казва за Financial Times Волф Вашкун, изпълнителен директор на холдингите Medford и Perseus.

Едва преди няколко седмици Deutsche Telekom не успя да закупи Tele Columbus, след като конкурентът Kabel Deutschland предложи по-висока цена – около 600 млн. евро. Интересът на компанията към кабелния пазар всъщност представлява завръщане към миналото. Базираният в Бон концерн започна да разпродава своите кабелни мрежи в края на деветдесетте години. В момента обаче телекомът си е поставил за цел да насърчи бизнеса с бърза интернет връзка и услугата си за интернет телевизия Entertain. Говорител на Deutsche Telekom отказа да коментира информацията.

За другия участник в търга за Primacom – Star Capital, това е една чудесна възможност да разшири бизнеса на Pepcom в Източна Германия. Компанията, базирана в Унтерфьоринг, е активна в Берлин, Франкфурт на Одер, и Каменц. Клиентите на Primacom са предимно в Берлин, Бранденбург, Саксония, Саксония-Анхалт, Тюрингия и Мекленбург - Предна Померания.

Подобен аргумент ще се прилага вероятно и от третия заинтересован - DTK Deutsche Telekabel. Инвестициите в модернизацията на мрежите могат да се възвърнат по-бързо, ако възможно повече домакинства са свързани във възможно най-компактна мрежа.

По информация на Financial Times телекомът е предложил между 250 млн. и 280 млн. евро. Това е една от най-високите цени.

На колко се оценява Primacom не е ясно, защото кабелният оператор не публикува данни. Последните обявени данни са за 2010 г. Тогава при годишни приходи от 108 млн. евро компанията отчита консолидирана печалба от почти 28 млн. евро. В момента този показател е между 30 и 40 млн. евро, твърди мениджър от компанията.

Собствениците на Primacom считат наддаването не просто за пазарен тест, а действително искат да продадат компанията, ако има добри оферти, казва още Вашкун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още