IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple изтрива YouTube от своите телефони

В бъдеще всеки нов iPhone и iPad ще се продава без предварително инсталирано приложение за видеоканала

09:54 | 07.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple планира в бъдеще да не продава своите устройства iPhone и iPad със серийно инсталирани приложения за интернет видеоканала YouTube. Пазарни наблюдатели отчитат това като знак за нарастващата пропаст между Apple и Google, който е собственик на YouTube, пише Wall Street Journal.

В понеделник производителят на смартфони и таблети обяви, че лицензите му за приложенията за Youtube са изтекли. Затова следващата версия на неговия iPhone, която ще се задвижва от операционната система iOS 6 и ще е налична по магазините от есента, ще бъде предлагана без видеоканала.

От 2007 г. насам програмата принадлежеше неизменно към основните характеристики на всеки чисто нов iPhone. Apple разработи съответното приложение с лиценз от Google. В бъдеще обаче мобилните клиенти ще могат сами да инсталират друго приложение за YouTube на своя iPhone, разработено от Google, заяви Apple в изявление.

Говорител на Google заявява само: „Ние си сътрудничим с Apple, за да се гарантира, че ще предоставяме на потребителите на операционната система iOS възможно най-доброто преживяване на YouTube."

Отношенията между двата технологични гиганта са все по-обтегнати, откакто Google със своята мобилна операционна система Android отмъква пазарни дялове от Apple. Концернът от Купертино иска пък в замяна да осигури за своите смартфони в бъдеще своя собствена картографска услуга за сметка на Google Maps, която досега бе инсталирана на устройствата му.

Поради нарастващото съперничество между фирмите партньорството по отношение на програмата за Youtube в края на краищата е било много трудно, казва запознат със случващото се източник. Apple сама е определила дизайна и характеристиките на приложението за YouTube за своите смартфони и по този начин е ядосала висшия персонал на YouTube, който е желал по-тясно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още