IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google инвестира още 149 млн. евро във Финландия

Финландски експерти твърдят, че след Google и Facebook във Финландия, в Швеция и Норвегия могат да се появят и други интернет компании

18:51 | 06.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Google инвестира още 149 млн. евро във Финландия

Американският онлайн концерн Google обяви, че ще инвестира нови 149 млн. евро в своя крупен дейта център във Финландия, предаде Ройтерс. С разширението на центъра компанията ще отговори на нарасналото търсене на пространство за съхранение на видеа и данни.

Това е първата инвестиция на концерна в развитието на сървърния център, откакто през декември компанията започна строежа на своя първи център за данни в Азия. За общо 300 млн. долара в Сингапур и Хонконг ще бъдат изградени два центъра, които трябва да започнат дейност най-рано през 2013 г.

Първоначалната инвестиция във финландския дейта център, който е бивша стара фабрика на хартиения концерн Stora Enso, е в размер на 200 млн. долара. За охлаждането на сървърите няма да спомага само хладният въздух - Google е модифицирала и съществуваща охладителна система, която се задвижва с вода от финландските заливи в Балтийско море. По този начин подразделението в скандинавската страна става един от най-икономичните дейта-центрове на технологичния концерн.

С допълнителните 149 млн. долара компанията почти удвоява инвестицията си в европейската централа. Преди години онлайн концернът придоби фабриката за 40 млн. евро, а построяването на центъра е струвало още 160 млн. евро. Строителството е продължило около 18 месеца, а за разширяването ще е нужно същото време.

Огромните сървърни центрове на Google изразходват голямо количество електроенергия. През 2010 г. то е било 2,26 млрд. киловатчаса, за да се захранват офисите на компанията по света, което е еквивалента на енергията, изразходвана от 200 хиляди домове. През 2010-та година 25% от тази енергия са били зелена енергия, като през настоящата година делът вече ще е 35%.

Финландски експерти твърдят, че след Google във Финландия, в Швеция и Норвегия могат да се появят и други интернет компании, тъй като строителството на дейта центрове там е изгодно заради ниските цени на електроенергията и хладния климат. Оттам с информация може да се снабдяват и компаниите в близка Русия.

Примера вече последва и Facebook. Най-голямата в света социална мрежа ще построи своя първи европейски сървърен център до полярния кръг в Швеция. Мястото не е случайно избрано – компанията ще използва студения климат, който да охлажда компютрите по естествен начин. Съоръжението ще бъде построено в близост до шведския град Лулео, който се намира на 100 километра на юг от полярния кръг.

Стойността на проекта на началния стадий на строителството трябва да възлезе на около 153 млн. долара. Общата стойност на проекта, включваща строителството на три сгради, може да достигне 770 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още