IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторът отново размаха пръст на мобилните оператори

Комисията за регулиране на съобщенията иска от телекомите да спазват законовата процедура при възлагане на събиране на задължения на външни фирми

17:50 | 06.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Регулаторът отново размаха пръст на мобилните оператори

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще изпрати официално писмо до мобилните оператори, с което ще ги предупреди да спазват законовите процедури, когато възлагат събирането на задължения на абонати на колекторски фирми.

Това съобщи председателят на комисията Веселин Божков на пресконференция в Добрич, предаде БТА.

„Недопустимо е абонатът да не бъде уведомен за неплатената сметка, да не получи покана да я погаси и ако не го направи - операторът да не го извести, че ще прехвърли задължението към специализирана фирма“, коментира Божков.

Той допълни, че колекторската фирма от своя страна трябва да информира длъжника какви действия ще предприеме, а не веднага да започне изпълнително производство.

Веселин Божков посочи, че в последните месеци са получени много сигнали от потребители за силови прийоми на колекторски фирми за събиране на задължения. Абонати на мобилни оператори са се оплаквали в комисията, че за задължения от порядъка на 5-15 лева се е оказвало, че трябва да плащат по 500 лева.

В края на юни мобилните оператори получиха и писма с препоръки от омбудсмана Константин Пенчев също по повод на прехвърлени задължения на абонати към външни фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още