IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa изненада пазарите със силен отчет за тримесечието

Въпреки големите съдебни разходи в САЩ компанията продължава възходящото си движение и програмата за обратно изкупуване на акции

10:48 | 26.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Visa изненада пазарите със силен отчет за тримесечието

Най-голямата мрежа за картови разплащания в света – Visa, обяви по-добри от очакваните резултати за второто тримесечие на годината. За периода компанията е записала загуба, но в основата ѝ стоят огромни провизии за съдебно споразумение с американския съд, пише Bloomberg.

Изчистената от еднократни ефекти печалба на Visa за второто тримесечие, което е трето за фискалната година на компанията, е 1,06 млрд. долара, или 1,56 долара на акция. Това е ръст от близо 20% спрямо постигнатите година по-рано 883 млн. долара, или 1,26 долара на акция.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за изчистена печалба от 1,45 долара на акция.

Като цяло обаче компанията е на загуба в размер 1,84 млрд. долара. Причина са заделените 4,1 млрд. долара за сключеното с антитръстовите органи в САЩ споразумение. То бе подписано от Visa, Mastercard и някои от най-големите американски банки, като така бе решен спорът с търговци, които бяха повдигнали обвинение за фиксиране на таксите по кредитните карти.

Резултатите на Visa получават подкрепа от преминаването на потребителите от кешови разплащания към електронни такива. По време на кризата не се наблюдава обръщане на тази тенденция, което е добра новина за компанията.

Оперативната печалба на Visa за периода е отчела ръст от 10 на сто до 2,57 млрд. долара. Предварителните прогнози бяха за 2,52 млрд. долара.

В глобален мащаб плащанията с карти Visa са се увеличили с 6,3%  за тримесечието (при изчистване на валутните колебания) до 979 млрд. долара. Броят на транзакциите пък е нараснал с 1 на сто до 13,1 млрд.

С обявяването на резултатите компанията съобщи и за нова програма за обратно изкупуване на акции, като в нея ще бъдат вложени 1 млрд. долара. През първото тримесечие обратно са били изкупени около 4 млн. акции при средна цена 115,51 долара за брой.

След отчета акциите на Visa поскъпнаха с 1,5 на сто до 124 долара за брой. За последната година ръстът им е 37 на сто, което ги нарежда на трето място от 71 компании, участващи в индекса Standard&Poor's 500 Information Technology. Mastercard са четвърти в тази класация с ръст от 30 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още