IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens поставя годишната си прогноза под въпрос

През второто тримесечие печалбата остава далеч от очакванията

11:04 | 26.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Siemens</p>

Снимка: Siemens

Ръст, но не на всяка цена

Вторият мандат на Льошер начело на концерна ще се превърне в тест за австриеца, който е първият чужденец начело на богатата на история германска компания. Сега той трябва да докаже, че може да задържи концерна на курса към печалбите и в бурни времена. През първите си пет години той успя да постигне много – потушаването на скандала за подкуп, преструктуриране на концерна, подобряване на маржовете, нов "зелен" имидж, пише Handelsblatt.

Но напоследък към Льошер има критика и отвън. „Той трябва по-ясно да покаже какво е истински важно за него“, казва експерт. Льошер трябва да представи визия за концерна. Защото в средносрочен план той наистина има амбициозна цел за продажби от 100 млрд. евро - увеличение с повече от една трета. Но капиталовите пазари не трябва да бъдат подплашени. Ето защо в същото време се обявява „Ние не искаме растеж на всяка цена“. При всички случаи рентабилността е с приоритет.

Сега Льошер залага на двойна стратегия. В краткосрочен план той иска да запази разходите под контрол. Наистина в средите на промишлеността се говори, че в концерна няма да има централизирана програма за намаляване на разходите. Но все пак ще има избирателно съкращаване на служители. В момента текат преговори за съкращаване на работни места в бизнеса с трансформаторите.

Същевременно Льошер иска да покаже, че преследва и дългосрочни цели. За тази цел той изработва план от седем пункта, който трябва да гарантира устойчив растеж. Част от плана ще бъде представен скоро пред Надзорния съвет.

Основната цел на Льошер – приходите на развиващите се пазари трябва да се повишат от сегашните 24 млрд. евро в средносрочен план с още 10 млрд. евро. Подразделението за опазване на околната среда трябва да нарасне до 2014 г. до 40 млрд. евро. Третият акцент ще бъде темата за енергийната политика – тук Siemens ще се възползва от пазарите в целия свят. Също така той планира да удвои продажбите на софтуерната индустрия от сегашните четири милиарда евро в средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още