IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel занижи очакванията си за приходите до края на годината

Песимистичните прогнози на Intel събудиха опасенията, че експанзията в Китай вече не е достатъчна за борбата с икономическата криза в Европа

00:05 | 18.07.12 г.
Intel занижи очакванията си за приходите до края на годината

Световният лидер в производството на чипове Intel занижи прогнозите си за ръста на приходите през настоящата година заради забавянето на световната икономика и неувереното потребление на персонални компютри, предаде Ройтерс.

Икономическите проблеми в САЩ и Европа, както и нарастващата роля на таблетите на пазара, се отразяват върху РС индустрията, посочват от компанията. В тази връзка технологичният гигант занижи прогнозния ръст на приходите през 2012 г. до 3-5%.

Intel съобщи, че през второто тримесечие приходите на компанията са достигнали 13,5 млрд. долара, което е много малко над постъпленията за същия период на миналата година (13,3 млрд. долара), но почти съвпадна с очакванията на инвеститорите (13,56 млрд. долара).

Чистата печалба за периода април-юни е в размер на 2,86 млрд. долара, или 54 цента за акция, срещу 2,95 млрд. долара за същия период на миналата година.

За третото тримесечие от компанията прогнозират, че приходите ще достигнат около 14,3 млрд. долара, докато анализатори очакват те да бъдат 14,6 млрд. долара.

Песимистичните прогнози на Intel събудиха опасенията, че експанзията в Китай вече не е достатъчна за борбата с икономическата криза в Европа и забавянето на растежа в САЩ, отбелязва Bloomberg.

“За компанията ще бъде трудно да постигне растежа, който очакваше до края на годината”, коментира Тристан Гера от Robert W. Baird & Co. Той допълни, че очаква тази година пазарът на персонални компютри по-скоро да остане стабилен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още