IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Торстен Хайнс оцеля начело на RIM

Въпреки преизбирането на борда на директорите, мениджърите бяха подложени на силна критика

22:29 | 10.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Торстен Хайнс по време на Общото събрание. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Торстен Хайнс по време на Общото събрание. Снимка: Ройтерс

Торстен Хайнс е начело на Research In Motion (RIM) едва от януари. Но за тази половин година компанията продължава да гори в всяко свое ъгълче и пролука. Производителят на Blackberry проспа развитието на пазара на смартфони.  Дали Хайнс ще успее да предизвика обрат, все още е спорно.

Първите инвеститори вече настояват за отстраняването му. Днес, по време на общото събрание на компанията, германецът успя да усети горещия полъх, но в края на срещата можеше да празнува, пише Ройтерс.

Акционерите избраха всички предложени кандидати за най-висшия корпоративен съвет, но не и без да им дадат урок. Така например делът на отхвърлянето на председателя на борда Барбара Стаймист бе 23%, а за съоснователя и бивш изпълнителен директор Майк Лазаридис - 19%. Хайнс пък бе лишен от 15% от всички гласове. 

„Това не е единодушно потвърждение за членовете на Управителния съвет", каза Вик Албиони от Jaguar Financial. Хайнс се опитва да успокои акционерите, които са загубили доста пари заради сриващия се курс: „Знаем, че това е трудно време за акционерите и че мнозина са разочаровани." Самият той не бил удовлетворен от резултатите от работата на компанията.

За капак в края на юни Хайнс трябваше да обяви, че новата надежда на концерна, операционната система Blackberry 10, ще бъде представена заради технически проблеми едва в началото на 2013 г., вместо през есента. Новият Blackberry ще се появи през януари, но само на някои пазари, заяви пък новият маркетинг директор Франк Булбан преди началото на заседанието, цитиран от Bloomberg.

Хайнс посочи, че все още има 78 млн. потребители на услугите на Blackberry и компаничта можела да надгражда в това отношение. В края на срещата обаче акционер показа черен хумор, заявявайки, че мястото на акционерното събрание „не е толкова яко, колкото миналата година и няма място за освежаване с напитки. Хубаво е да се види, че спестяваме разходи". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още