IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силата на Intel е в слабостта на AMD

Intel се подсилва с перспективно придобиване, докато AMD предупреди за спад на приходите за последното тримесечие с 11%

13:41 | 10.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Силата на Intel е в слабостта на AMD

Според условията на споразумението най-големият производител на чипове в света не придобива изключителните права върху бъдещите продукти на ASML.

Фрийдмън обаче твърди, че Intel, като лидер в сектора, ще спечели само, ако целият бранш се възползва. „Бях леко изненадан, че ASML не предлага изключителен достъп или достъп с предимство“, каза той. Но „ако на практика те понижават разходите за технологията на развиващите се пазари, същевременно отварят пазара“, добави експертът.

Intel остава лидер при процесорите за компютри, но вижда как конкуренти като Samsung Electronics стават все по-силни в прилагането на микрочиповете в смартфоните и останалите мобилни устройства. Според анализатори американската компания запазва двугодишното си лидерство пред конкуренцията, но трябва да прави повече разходи, за да го задържи.

ASML е конкурент на японските компании Canon и Nikon, а сред клиентите ѝ освен Intel е и  Samsung Electronics. Феражю заяви, че решението на американската компания да се обвърже с ASML може да се окаже удар за Nikon, която също развива литографски процеси.

Промяната към  EUV литографии помага за развитието на естествената прогресия в напредъка на полупроводниковата технология, позната като „Закон на Лоу“, която гласи, че средният брой на транзисторите върху един чип се удвоява на всеки 18 месеца.

Макар че повечето производители на полупроводници изнасят дейността по изготвянето на чиповете извън компанията, Intel е сред последните производители на чипове, които изграждат и управляват своя собствена мрежа от многомилиардни производствени съоръжения. „Има признаци, че световното производство на полупроводници ще се прегрупира“, заяви Джон Джексън от CCS Insight.

Акциите на Intel понижиха стойността си с около 1,1% до 25,87 долара извън борсовата търговия, след като приключиха вчерашната сесия на ниво от 26,17 долара за акция, докато тези на ASML поскъпнаха с 6,3% до 51,53 долара за акция от цена на затваряне 48,46 долара.

За подобни мащабни инвестиции Advanced Micro Devices (AMD) може само да мечтае. Вчера компанията предупреди, че приходите за четвъртото тримесечие на финансовата ѝ година може да се понижат с 11%, обвинявайки разочароващото търсене от Китай и Европа.

Досега компанията прогнозираше, че приходите ѝ ще нараснат с 3% на годишна база, но ще се свият с 3% на тримесечна.

След обявяването на информацията акциите на AMD потънаха с над 8% в търговията след затварянето на борсите в САЩ.

От компанията посочиха, че по-ниските потребителски разходи като цяло се отразяват неблагоприятно върху производството ѝ на оригинално оборудване.

Официалните ѝ тримесечни резултати ще бъдат оповестени на 19-и юли. 

Производителите на чипове се борят със забавящото се търсене, докато потребителите се прехвърлят на мобилни устройства, а икономическият ръст в Европа и дори в развиващите се пазари отслабва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
Интел отдавна са си монополисти и затова не се напрягат с процесорите. Омръзна ми да чета обещания и да чакам "новите" процесори, а като дойдат - нищо ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още