IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gartner: Потребителските разходи за IT се стабилизират

От компанията очакват силен ръст в областта на публичните облачни услуги

13:51 | 09.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Gartner: Потребителските разходи за IT се стабилизират

Потребителските разходи за технологични продукти вече не вървят надолу, отчитат специалистите от Gartner. Анализаторската компания повиши досегашните си прогнози за разходите за 2012 г. със 100 млрд. долара до 3,6 трлн. долара. От компанията очакват силен ръст на разходите в областта на публичните облачни услуги, пише Bloomberg.

Само инвестициите в областта на т. нар. Public Cloud Services ще нараснат до 109 млрд. долара спрямо досега прогнозираните 91 млрд. долара, смята компанията.

В световен мащаб обаче ръстът на разходите за IT ще се забави от 7,9% през миналата година до 3%, след като кризата в еврозоната, по-слабото възстановяване на американската икономика и забавянето в Китай ограничават икономическия растеж, пише в анализа си Gartner. 

„В краткосрочен план потребителите няма да започнат да отделят повече пари за технологии и няма да има съществена промяна. Но в по-далечна перспектива се очаква нещата бавно да се нормализират, вероятно след 2013 до 2016 г.“, коментира Ричард Гордън, вицепрезидент проучвания в Gartner.

Най-силен ръст се очаква да има в направленията „софтуер като услуга“ (SaaS) и „инфраструктурата като услуга (IaaS). Разходите за IT-услуги се очаква да надминат сумата от 864 млрд. долара, което ще е ръст от 2,3 на сто спрямо предходната година. От този тренд се очаква да спечелят компании като IBM, Hewlett-Packard (HP) и Accenture.

Наскоро IBM разшири услугите си със своя IBM SmartCloud Foundation, за да печели от този тренд. IBM SmartCloud Foundation трябва да помага на компаниите при прилагането на техните облачни стратегии. 

Телекомуникационните услуги ще продължат да бъдат най-големият IT пазар, казват от Gartner. Те ще нараснат с 1,4% до 1,7 трлн. долара през тази година, като фирмите, особено тези в развиващите се икономики, ще инвестират повече в интернет връзки и ще увеличат използването на свързани устройства, включително на таблети и друга потребителска електроника.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още