IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook придоби технология за разпознаване на лица

Цената на сделката за Face.com не е обявена, но според анализаторите тя е между 55 и 60 млн. долара

12:18 | 19.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Facebook придоби технология за разпознаване на лица

Онова, за което се говореше упорито през последните седмици, се случи - Facebook официално обяви, че купува компанията, разработваща софтуер за разпознаване на лица Face. Сделката е за пълно придобиване на компанията, а не само на технологията за разпознаване на лица, предава Ройтерс.

От Facebook не разкриват сумата на сделката, но според анализаторите тя е между 55 и 60 млн. долара в брой. Ако сумата действително е такава, то тя е доста по-ниска от първоначално коментираните над 100 млн. долара.

Израелската компания Face е основана през 2007 г. и предлага и настолно и мобилно приложение, с което потребителите могат да сканират и идентифицират лицата на хора - процес, който прави отбелязването много по-лесно и бързо. Facebook отдавна предлагат опция за автоматично отбелязване на хора по снимки, но поне засега тя не работи в мобилното приложение. Може би с тази придобивка социалната мрежа иска да си помогне именно в тази насока.

През миналата година израелците разшириха портфолиото си със софтуер, който анализира състоянието на духа. През тази година пък Face.com представи софтуер, който анализира възрастта на потребителите в социалните мрежи въз основа на тяхна снимка. Около 45 000 софтуерни разработчици са се регистрирали за услугите на Face.com. По собствени данни компанията обработва по няколко милиарда снимки на месец и по този начин е изградила солидна база данни.

Около 900-те милиона потребители на Facebook всеки месец зареждат повече от 300 млн. снимки, за да ги споделят със своите приятели. Автоматичното разпознаване на лица обаче е спорна тема. Германски правозащитници по отношение на личните данни например настояват Facebook да изисква изричното съгласие на потребителя, преди да го маркира в дадена снимка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още