IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia може да продаде патенти при добра оферта

Компанията вероятно ще прекрати проекта си за операционна система за смартфони от нисък клас

13:17 | 18.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nokia може да продаде патенти при добра оферта

Nokia е готова да се раздели с част от своите патенти, ако дадена компания предложи достатъчно примамлива цена за тях, обяви финансовият директор на финландския производител Тимо Ихамуотила по време на обсъждане, касаещо финансовото състояние на финландския мобилен гигант през второто тримесечие, цитиран от Tech Spot.

Финансовото положение на Nokia продължава да не е добро и за това говорят наскоро обявените планове за големи съкращения на служители. Според Ихамуотила компанията може да си позволи продажба на част от патентите, като същевременно запази колекцията си от интелектуална собственост достатъчно силна.

Nokia притежава в портфолиото си около 30 хиляди патента и още 10 хиляди патентни иновации. Финландците регистрират по около хиляда нови патента всяка година, става ясно от изявлението на финансовия директор.

Продажбата на примамливи патенти е един от най-добрите начини за получаване на свежи пари. Nokia има огромна нужда от такива, особено след като стана ясно, че ще се раздели с още 20% от персонала си до края на следващата година.

Според информация на технологичния блог AllThingsD Nokia ще „пожертва“ и още нещо - проекта Meltemi, в рамките на който трябваше да се развие базирана на Linux операционна система за смартфони от нисък клас. Според блога решението вече е взето, защото така или иначе Meltemi никога не е бил официално обявяван.

Изглежда ръководството на Nokia е решило, че инвестирането в този проект няма да им помогне да постигнат поставените като цел икономии. Интересното е, че компанията, която така и не обяви официално съществуването на Meltemi, се е простила с проекта по същия начин.

Наскоро и самият директор на Nokia Стивън Елъп отрече да е говорил за проект с такова име, но отбеляза, че компанията действително е сложила край на няколко проекта в развитие. Според AllThingsD Мери МакДоуъл, която е била отговорна за проекта, е един от мениджърите, които напускат компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още