IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq предложи 40 млн. долара компенсации за проблемите с IPO-то на Facebook

Пострадалите компании намират предложението за крайно недостатъчно, а конкурентите се притесняват за включените в него отстъпки, които ще им отмъкнат клиентите

12:38 | 07.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Nasdaq предложи 40 млн. долара компенсации за проблемите с IPO-то на Facebook

„Компенсационният фонд на Nasdaq дори не се доближава до покриването на обявените загуби от брокери и дилъри като Knight, които търгуваха акциите на Facebook в интерес на средните инвеститори в деня на първичното публично предлагане и които претърпяха загуби вследствие на провала на Nasdaq във връзка с това първично публично предлагане“, посочиха от Knight Capital. Оттам повториха, че компанията „оценява всички налични удовлетворения според закона“.

По-малките компании, които са претърпели загуби, също ще получат част от 40-те милиона долара, предложени от  Nasdaq. Двама високопоставени мениджъри във финансовата индустрия вече заявиха, че очакват компании от Nasdaq да предявят претенции за между 150 млн. и 200 млн. долара.

„Очакването ни е, че всяка фирма ще получи някаква част в брой и че всяка компания ще получи пълна компенсация до края на годината, ако настоящият модел на търговия се запази“, каза Ерик Нол, изпълнителен вицепрезидент за обслужването на транзакциите в Nasdaq OMX, в онлайн послание до компаниите, търгуващи на борсата.

Според плана инвеститорите, които са се опитали да закупят акции на Facebook на ниво от 42 долара или по-малко, но чиито заявки не са били изпълнени, ще бъдат обект на компенсиране. В допълнение сделките, които са били изпълнени на по-ниска цена, също ще бъдат компенсирани, както и онези, които са били подадени успешно, но не са били потвърдени заради техническите проблеми на Nasdaq.

Очаква се скоро да бъде представено предложение за одобрение на Комисията за ценните книжа и борсите.

„Те очевидно се оплескаха. Определено дължат пари на потребителите си“, заяви бившият председател на комисията Артър Ливит. Той отказа да коментира дали ситуацията дава основание на регулаторния орган да предприеме разследване или да наложи глоба.

Друг бивш председател на комисията, Харви Пит, приветства инициативата на Nasdaq OMX, но я определи като прекалено ограничена. „Мисля обаче, че стъпките, които бяха предприети, макар и в положителна посока, са твърде ограничени. Оценките за щетите в парично изражение, причинени от проблемите на Nasdaq, с лекота надхвърлят няколко пъти заделените 40 млн. долара“, изтъкна Пит.

Нол на свой ред отбеляза, че борсата все още е заета с процеса на разглеждане на претенциите заедно с Комисията за ценни книжа и борси.  Засега остава неясно колко ще продължи той и колко време ще е необходимо на комисията, за да обсъди дали предложението на Nasdaq за компенсациите е задоволително.

Нол обяви, че факторите, които определят размера на общата компенсация, включват таван на пасивите на борсата от 3 млн. долара месечно, приходите на стойност 10,7 млн. долара от първичното публично предлагане на Facebook и оценяваните на 7 млн. долара прогнозни приходи от търговията с акциите на социалната мрежа и таксите за листването ѝ за следващите 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още