IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтиният телефон Asha трябва да спасява Nokia

Концернът обаче може би отново е закъснял, след като азиатски конкуренти отдавна предлагат смартфони на цена под 100 долара

10:20 | 07.06.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Евтиният телефон Asha трябва да спасява Nokia

Бившият световен лидер на пазара на телефони Nokia се надява да прави добър бизнес преди всичко с евтини мобилни телефони. Докато конкурентите му  Apple и Samsung печелят доста с усъвършенствани смартфони, изместеният лидер ще разчита в бъдеще главно на по-евтини продукти, пише Wall Street Journal. 

Критиците обаче се съмняват, че представянето на достатъчно нови достъпни устройства ще стигне, за да могат финландците да направят обратния завой. Решението наистина е в правилната посока, но в никакъв случай не означава решаване на съществуващите проблеми, смята анализаторът от Societe General Анди Пъркинс. „Това е само част от решението", критикува той.

След като Apple и Samsung изтръгнаха от компанията от Хелзинки все по-голям пазарен дял чрез усъвършенствани смартфони, развиващите се пазари стават все по-важни за финландците. Но и тук Nokia е заплашена от постепенно изоставане. Евтините смартфони, задвижвани със софтуера на Google Android, са по-предпочитани от потребителите.

И тук конкуренцията е доста по-напреднала. Конкуренти като ZTE Corp от Хонконг и китайската Huawei Technology Co Ltd отдавна предлагат смартфони с Android на цена под прага от 100 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Наистина, Нокиа останаха много консервативни и по отношение на технологични въведения и по отношение на ОС. Заигравката с Майкрософт излезе неуспешен ход.Ако не извадят някое Асо от ръкава, тръгват надолу. Иначе наистина са надеждни и "дуракоустойчиви". Имат уникални попадения във всички серии/ 2, 3, 5 и 6-за по-старите и в N за по-новите/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Не са толкова здрави и надеждни, според мен.Имал съм две нокии и нищо особено не са били. Аз примерно съм по-доволен от сони - ериксон, алкател и самсунг. Говоря за нормални телефони, смартфони не съм имал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivan_Petkov_1
преди 12 години
Освен това нокия се купуват, за това, че са здрави и надеждни, а не заради цената. Ако залагат на евтиното ще трябва да си сменят целевата група.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 12 години
Нокия щеше да остане водеща, ако не бе решила да налага ОС Симбиан, толкова упорито.Нищо не им пречеще да пуснат и телефони с Андроид, сега щяха да са си запазили пазарния дял в голяма степен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още