IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската цензура достигна и до борсата

Търсенето на индекса Shanghai Composite в интернет е било блокирано заради съвпадение на цифри с датата на бунтовете на площад Тянанмън

10:23 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайската цензура достигна и до борсата

Китайските власти отново са блокирали търсачките на някои от най-популярните блог услуги в страната. Този път е било ограничено търсенето на резултати за основния индекс на борсата в Шанхай – Shanghai Composite, пише ВВС.

Причина за този ход е вчерашното отстъпление на показателя с точно 64,89 пункта. Това число съвпада с датата на кървавия протест на площада Тянанмън от 4 юни 1989 година.

Властите в Китай стриктно следят и ограничават всякакви препратки и аналогии с бунта.

Заявката за търсене „Shanghai Composite Index” в блог платформата Weibo, която е китайският еквивалент на Twitter, е връщала следното съобщение: „Според законите, регулациите и политиката не могат да бъдат показани резултати от това търсене“.

Връзката с 1989 година не е единствено заради спада на борсовия индекс. Вчера пазарът отвори при 2 346,98 пункта, което е било използвано от мнозина за референция към 23-тата годишнина от събитията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още