IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Внесен е проект за неначисляване на ДДС при дарителските СМС-и

Депутати от Синята коалиция предлагат законодателни промени, така че данъкът да се плаща от мобилните оператори вместо от гражданите

12:42 | 04.06.12 г.
Внесен е проект за неначисляване на ДДС при дарителските СМС-и

Четирима депутати от Синята коалиция са внесли в парламента проект за промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), с които да се премахне начисляването на данъка за СМС-и при дарителски кампании.

С текста се предлага „данъчната основа на доставката на телекомуникационната услуга при дарение да бъде равна на възнаграждението, което получава доставчикът за тази услуга.” 

Сега действащото законодателство позволява дарителските съобщения да се облагат с ДДС и държавата да печели от благотворителните акции. Това доведе до необходимостта да предложим промяна с цел получателите на набраните средства от благотворителност да получат изцяло сумата, предназначена за тях, а държавата да получава ДДС от предоставените услуги на мобилните оператори, се посочват в мотивите на вносителите.

По стандартната тарифа на повечето мобилни оператори цената на един СМС е около 10-15 стотинки с ДДС, а цената на 1 минута разговор по някои тарифни планове е дори по-ниска. При дарителските кампании едно обаждане обикновено струва 1 лев, като с платения ДДС дарителят плаща 1,20 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още