IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стойността на акциите на Sony падна под 1000 йени за брой

Цените на книжата са най-ниски от 1980 г. насам

11:37 | 04.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Стойността на акциите на Sony падна под 1000 йени за брой

Стойността на акциите на Sony падна под 1000 йени за брой за първи път от 1980 г. насам. Поевтиняването им е белег за спад в компанията след невероятния успех на Sony със създаването на устройствата уокмен (walkman), посочва AP. Акциите на компанията поевтиняха до 990 йени, преди по-късно днес леко да се възстановят  на фондовата борса в Токио.

Цената на книжата на Sony достигна пика си през март 2000 г., когато стойността им беше 16 950 йени.

Японският концерн отчита загуби в продължение на 4 години, отстъпвайки пред конкурентите си Apple и Samsung. Проблемите на компанията се дължат и на силната йена, която намалява приходите на компанията от чуждестранния пазар, както и на природните бедствия, които застигхнаха Япония.

Миналия месец компанията, която се занимава главно с производство на дигитални камери, персонални компютри и конзолите PlayStation, отчете рекордна годишна загуба от 457 млрд. йени (5,7 млрд. долара) за предишната отчетна година.

Концернът си е поставил за цел да възвърне позициите си на световния пазар. По-рано тази година бе назначен и нов изпълнителен директор на компанията - Кадзуо Хирай.

Sony прогнозира, че през текущата фискална година ще се върне към печалбата с положителен финансов резултат от 30 млрд. йени (375 млн. долара), разчитайки на разрастващия се пазар на мобилни устройства и таблети. В плана за оптимизиране на разходите на технологичната компания влиза и съкращение на персонала с близо 10 хил. работни места. Това са приблизително 6% от служителите на фирмата в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още