IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да туитваш от отвъдното

DeadSocial предлага на клиентите си възможността да публикуват новини в Twitter и Facebook и след смъртта си

08:30 | 29.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	DeadSocial пусна и съвсем реални дрехи. <em>Снимка: компанията</em></p>

DeadSocial пусна и съвсем реални дрехи. Снимка: компанията

Демократизация чрез технологиите

„Функцията "паметник" намирам за добра идея“, казва Лейвър. „Но как услуга като DeadSocial може да има и минимални предимства, не мога да си представя. Кой ще печели от тази услуга?“

Норис обаче оспорва, че идеята му не носи нищо. „DeadSocial може да е също толкова терапевтична за човека, който съставя статуса, както и за онези, които ще го получат след смъртта му. Само си представете колко необичайно би било днес да получите новина от починал приятел или член на семейството“.

Отговорът на въпроса на Лейвър – потребителят. С DeadSocial той би могъл, разбира се в ограничена форма, да остане безсмъртен.

И докато някои намират идеята на Норис за безвкусна, тя е най-новият и може би най-краен пример за демократизацията чрез модерните технологии. Преди идеята за безсмъртие бе резервирана за ограничен елит. Или трябваше да сте достатъчно богат, за да може дадена фондация да бъде назована на ваше име, или трябваше да сте извършили наистина велико дело. Повечето от нас не успяват нито в едното, нито в другото направление.

Техниката премахва стени

В историята на технологиите, от откриването на печатната машина от Йоханес Гутенберг през 1439 г. до идеята на Норис 573 години по-късно, са били премахнати много стени. Силата на елита се пренася постепенно в ръцете на обикновените хора, понякога само във виртуалния свят, а друг път – в реалността.

И въпреки че въздействието на социалните медии по време на арабската пролет често се преувеличава (например Twitter не е наличен в Либия), някои услуги наиситна са имали влияние. Шведската компания Bambuser дава възможност на всички собственици на мобилни телефони да изпращат видео на живо чрез приложение. С други думи тя дава възможност на всеки да направи свой собствен телевизионен канал. Bambuser обикновено се използва в Египет, в Русия хората заснемаха така улични протести, а в Сирия свидетелите на военните атаки споделяха така своите преживявания.

Имаше и събития, ненамерили толкова широко отразяване в медиите. Раймо ван дер Клайн е ръководител на компанията Layar, платформа за увеличена реалност от Амстердам. С тази технология цифровата информация може да бъде пренесена в реалния свят, когато той се гледа през браузър.

Едно от най-известните приложения пък води потребителя до на-близката станция на метрото в Лондон, като показва маршрута с помощта на снимки от камерата на iPhone. Други приложения показват цените на прилежащите жилища, обявени за продажба.

Виртуален магазин за тениски

Най-взискателното приложение в тази платформа според Ван дер Клайн е магазин за тениски, построен от предприемач във виртуално пространство на 20-те най-известните улици за пазаруване в света, включително Курфюрстендам в Берлин, Шанз-Елизе в Париж, Оксфорд Стрийт в Лондон и 5-то авеню в Ню Йорк. Ако се вгледате в тези улици на платформата за увеличена реалност, в един момент ще видите магазина за тениски сред ексклузивните бутици.

"Как демократизира един регион?", казва Ван дер Клайн. "Регионът трябва да се отвори, така че всеки да може да участва." Правата на собственост са крайъгълен камък на демокрацията и обществото ни. "Купувайте земя. Никой няма да може да я произвежда“, е казал навремето Марк Твен. Това вече не е напълно вярно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още