IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разследват китайската компания ZTE за продажби на технологии на Иран

Американските компании, чиито продукти са били обект на договорите, отричат да са знаели нещо за бизнеса на китайците с Иран

22:50 | 25.05.12 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американското министерство на търговията разследва китайския производител на телекомуникационно оборудване ZTE Corp за продажба на Иран на компютърни продукти от САЩ, върху които има наложено ембарго, съобщи Ройтерс.

Разследването е предприето след съобщения на Ройтерс през март и април, че ZTE е подписала договори на стойност милиони долари за доставката на хардуер и софтуер от някои от най-известните американски технологични компании с Telecommunication Co of Iran и на подразделение от консорциум, който я контролира заедно с режима в Иран. Telecommunication Co of Iran е най-голямата иранска компания в бранша.

„Преследваме ги много агресивно“, заяви представител на министерството. Следователи вече са се срещнали с представители на ZTE, но представител на компанията е отказал коментар за Ройтерс.

Американските технологични компании, чиито продукти са били обект на сделката, сред които са  Microsoft Corp, IBM, Hewlett-Packard Co, Oracle Corp and Dell Inc, са отрекли да са знаели нещо за договорите с Иран, а представител на министерството заяви, че липсват доказателство за тяхно съучастие в транзакциите. Те обаче също отказаха коментар или не бяха открити.

Според запознати с проблема част от американските компании са получили призовки, в които се изисква информация за сделките им със ZTE и с китайската търговска компания Beijing 8-Star International Co, която също е била страна по договорите с Иран. Представител на Beijing 8-Star International не е бил открит за коментар.

ZTE е изправена пред различни вариатни за наказание, включително заплащане на двойната цена на продадените американски продукти, обясни представителят на министерството на търговията.

Подобни наказания вече са били прилагани за нарушаване на американските санкции срещу Иран, а забраната за продажба на американски технологични продукти е в сила отдавна. Вчера Ройтерс съобщи, че панамското подразделение на най-големия производител на мобилно мрежово оборудване в света Ericsson се е съгласило да плати 1,75 млн. долара за нарушаване на ограниченията за износ за Куба между 2004 и 2007 г.

Очаква се разследването срещу ZTE да отнеме доста месеци, подчерта представителят на министерството.

На 22 март Ройтерс съобщи, че през 2010 г. ZTE е продала американски хардуерни и софтуерни продукти като част от договор на обща стойност 98,6 млн. евро с  Telecommunication Co of Iran. Сред тях са компютърни части и принтери, производство на Hewlett Packard, софтуер на Microsoft Windows, суичове на Cisco, монитори с плоски екрани на Dell, данни бази на Oracle и антивирусен софтуер на Symantec Corp.

Ден след публикуването на статията говорител на ZTE обяви, че компанията „ще свие“ бизнеса си с Иран. Впоследствие тя публикува изявление, в което твърди, че вече не търси нови потребители от Иран и ограничава дейността си с настоящите си потребители в страната.

На 10 април Ройтерс съобщи, че ZTE се е споразумяла през юни 2011 г. да достави още американски стоки, включително сървъри на IBM, на Aryacell, подразделение на консорциума, който контролира Telecommunication Co of Iran.

Тогава говорител на ZTE обяви, че компанията е решила да прекрати споразумението, след като „осъзнахме, че договорът включва някои стоки, върху които има наложено ембарго от САЩ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още