IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран дава Google на съд заради името на Персийския залив

Търсачката премахна названието „Персийски залив“ от Google Maps, за да не влиза в конфликт с арабските държави

11:09 | 18.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Иран дава Google на съд заради името на Персийския залив

Иранското външно министерство заяви, че възнамерява да даде Google на съд заради изпускане на названието „Персийски залив“ в услугата му Google Maps, съобщава Ройтерс.

Гигантът в търсенето остави без наименование водното пространство между Иран и Арабския полуостров, за да не влиза в спорове между Иран и арабските страни.

„Ако надписът в скоро време не бъде възстановен, Google ще понесе „сериозни загуби”“, заявява говорителят на  външното министерство Рамин Мехманпараст. Той добавя, че Техеран вече е уведомил търсачката за възможен съдебен иск.

Google Maps премахна наименованието, за да не взема позиция в спора между Иран и арабските страни в залива. Докато Иран настоява за това, че заливът е персийски, неговите арабски съседи го наричат „Арабски залив“.

От години темата поражда напрежение между иранците (които са потомци на персите) и арабите. През 2010 г. Иран заплаши и авиокомпаниите, които използват обозначението „Арабски залив“ с отнемане на разрешителното за полети до Техеран.

Обществото в Иран е много чувствително към името на водния басейн, чието историческо и международно признато име е "Персийски залив". С това наименование той се ползва и от ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
milev_angel
преди 12 години
Сега очакваме подобен ход и от Гърция заради "Македония"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още