IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Facebook увеличи с 25% акциите за предстоящото IPO

Борсовият дебют на социалната мрежа ще е третият най-голям в историята на САЩ

16:27 | 16.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Facebook увеличи с 25% акциите за предстоящото IPO

Facebook увеличи акциите, които ще предложи на предстоящото IPO, с близо 25%. Така социалната мрежа може да набере от пазарите 16 млрд. долара, предаде Ройтерс.

От социалната мрежа съобщиха в сряда, че ще увеличат емисията с 84 млн. акции до 421 млн.

Допълнителните книжа ще бъдат продадени от по-ранните инвеститори в компанията, сред които са съоснователят на PayPal Питър Тиел, инвестиционният мениджър Tiger Global Management и други.

Самата компания не е увеличила броя на акциите, които ще продаде.

В резултат на публичното предлагане правото на глас на основателя на Facebook Марк Зукърбърг ще бъде редуцирано от 57,3% до около 55,8%.

Разширяването на емисията, заедно с повишаването на ценовия диапазон на акциите, ще направи първичното публично предлагане на Facebook третото най-голямо IPO в историята на САЩ след това на Visa Inc и General Motors.

В последно време обаче анализатори предупреждават за дългосрочните перспективи пред социалната мрежа заради по-лошия отчет за първото тримесечие. Макс Уолф от GreenCrest Capital пък посочва, че предстоящото IPO е по-скоро медиен спектакъл.

Facebook увеличи ценовия диапазон на акциите до 34-38 долара за лот в отговор на силното търсене, което би увеличило пазарната оценка на компанията до 93-104 млрд. долара. Така социалната мрежа става директен конкурент на мастодонти от ранга на Amazon.com и със сигурност надминава пазарните оценки на Hewlett-Packard Co и Dell взети заедно.

Анализатори посочват, че най-вероятно цената на акциите на Facebook няма да се удвои в деня на борсовия дебют на компанията. Прогнозите са за ръст от около 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
krasi0
преди 12 години
Абсолютно! Друг подобен надут балон е APPL. Скъсяването на тези акции е най-добрата "инвестиция" в средносрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още