IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скот Томпсън няма да получи допълнително обезщетение от Yahoo

Напусналият главен изпълнителен директор все пак ще задържи бонуса си и част от акциите на компанията

13:45 | 15.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Скот Томпсън ще запази бонуса си от 1,5 млн. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Скот Томпсън ще запази бонуса си от 1,5 млн. долара. Снимка: Ройтерс

За четирите си месеца начело на Yahoo вече бившият главен изпълнителен директор Скот Томпсън няма да получи допълнителни компенсации. Това става ясно от документите, представени от интернет гиганта в понеделник.

Бонусът от 1,5 млн. долара (1,17 млн. евро) за периода и акциите с право за продажба на по-късен етап на стойност 5,5 милиона долара (4,3 милиона евро), които той получи, когато встъпи в длъжност, обаче може да бъдат запазени, пише Ройтерс.

По този начин Yahoo компенсира мениджъра за загубите, които той е претърпял при отказа си от бонуса на бившия му работодател Paypal.

Въпреки това изгоненият заради „разкрасената си автобиография“ Томпсън ще трябва да върне други акции на концерна на стойност 16 млн. долара. Томпсън трябваше да взима в Yahoo годишна заплата от 1 млн. долара и можеше през тази година да получи допълнителен бонус в размер на 2 млн. долара. Според договора, подписан през януари, в случай на „необосновано прекратяване на трудовото правоотношение“ Томпсън би имал право на богат пакет с обезщетения.

Томпсън бе принуден да напусне компанията в неделя, след като големият инвеститор Даниел Льоб, управител на притежаващия 5,8% от акциите на Yahoo хедж фонд Third Point LLC, разкри, че в автобиографията на директора фигурира научна степен по компютърни науки, каквато Томпсън всъщност не притежава. Както писаха и американски медии, малко преди връчването на оставката си Томпсън е информирал директорския борд, че страда от рак на щитовидната жлеза.

Това е вторият случай на скандално напускане на главен изпълнителен директор на Yahoo в кратък период от време. Томпсън зае поста едва в началото на годината. Неговият предшественик, Керъл Барц, беше уволнена с телефонен разговор миналата есен, след като не успя да спре спада в продажбите на компанията. В продължение на месеци Yahoo бе без изпълнителен директор. Томпсън обаче успя да покаже първи признаци на успех.

При напускането на компанията Керъл Барц получи щедър пакет с обезщетения за над 16 млн. долара. Към тях трябва да се добави и еднократно изплащане на 3 млн. долара (2,3 млн. евро), както и възможни приходи от 386 000 акции и 416 000 опции върху акции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още