IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook увеличава ценовия диапазон за своето публично предлагане

Борсовият дебют на социалната мрежа предизвика истинска златна треска в Калифорния, като акциите вече са презаписани

11:12 | 15.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инвеститор държи борсовия проспект на Facebook след представяне във Four Season&#39;s Hotel в Бостън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвеститор държи борсовия проспект на Facebook след представяне във Four Season's Hotel в Бостън. Снимка: Ройтерс

Facebook почти не печели от мобилните потребители

Съвсем наскоро Facebook съобщи за увеличаване на продажбите за първото тримесечие на 2012 г. на годишна база, но и за спад в нетната печалба от 233 до 205 млн. долара. Обяснението за това са "сезонни ефекти", които по-рано са били компенсирани от силния растеж. В бъдеще, заради забележимото забавяне на темпото на растеж, често ще се усещат такива влияния, пише Ройтерс.

За несигурността допринесе и средният приход на потребител, който наистина се увеличава в сравнение със същото тримесечие на миналата година с шест на сто до 1,21 долара, но е намалял спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г. с 12%.

Едно от обясненията е драматичното нарастване на потребителите, които ползват Facebook чрез своите смартфони или таблети. Вече приблизително 488 млн. от 900-те милиона потребители на Facebook са с мобилен достъп. От тях обаче на практика почти не се печелят пари, заяви главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг.

Тази неизползвана област на растежа е главна задача за 28-годишния основател и главен изпълнителен директор. Това няма да е лесно, защото софтуерните платформи на мобилните устройства са в ръцете на Google, Apple и Microsoft, така че за конкурента им ще е трудно да получи неограничен достъп.

В допълнение мобилните оператори ще поискат да осребрят дела си в процъфтяващия бизнес. Според Strand Consulting именно Facebook е най-голямата заплаха за приходите от гласови съобщения и SMS на глобалните доставчици на телекомуникация. Измерени в минути, и днес съобщенията във Facebook са повече, отколкото се говори по който и да е доставчик на телекомуникационни услуги в света. "Конкуренти като Google, Skype и Twitter са почти незначителни в сравнение с Facebook", се казва в анализа.

Ако Зукърбърг избере варианта социалната мрежа да стане фабрично интегриран компонент в мобилните устройства, това може да доведе до споделяне на бъдещите приходи. В противен случай ще се стигне до случая с Apple, който вече избра за iPhone Twitter като предпочитан партньор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още