IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скот Томпсън напуска Yahoo след четири месеца на върха на управлението

Директорът бе принуден да подаде оставка след скандала с невярната информация за образованието си

10:57 | 14.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Скот Томпсън напуска Yahoo след четири месеца на върха на управлението

Главният изпълнителен директор на интернет ветерана Yahoo! Скот Томпсън е подал оставка в неделя. Освободеният от него пост ще бъде зает временно от ръководителя на медийното подразделение на корпорацията Рос Левинсън, докато не бъде намерен подходящият нов директор, съобщава Ройтерс.

Новият шеф трябва да бъде намерен от Фред Аморозо, който същевременно става нов председател на Управителния съвет и замества критикувания от дълго време насам Рой Босток.

Скандалът, който стана причина за новите кадрови рокади, започна след публикация на Даниел Льоб, управител на хедж фонда Third Point LLC, който притежава 5,8% от акциите на Yahoo. В писмо до Борда на директорите на интернет компанията Льоб заяви, че Томпсън е посочил невярна информация за себе си в своята автобиография.

Днес стана ясно, че с Third Point е постигнато споразумение за прекратяване на споровете относно замяната в Надзорния съвет. Third Point ще гласува за преразгледания списък с кандидати на Yahoo, в който сега влиза и самият Льоб. С това може би започва и битката за преразпределяне на властта преди предстоящото събрание на акционерите, пише Ройтерс. 

За основния акционер Льоб, който разкри аферата с разкрасената биография на главния изпълнителен директор, предаването на властта е изключителен триумф. Томпсън, бивш президент на услугата за разплащане PayPal, се появи през януари като „от нищото, като маяк на надеждата за Yahoo“  и вече предизвика доста изненади.

Според информация от блога AllthingsDigital той самият се е самопредложил на борда на директорите. За да е още по-позорно всичко, излиза, че директорите въобще не са препитали своя предпочитан кандидат. В своето писмо Льоб е написал самодоволно, че "едно просто търсене в Google" би било достатъчно да се открие измамата. По-неудобно не може и да бъде.

Случилото се е с още по-тежки последици, след като предшественикът на Томпсън, Карол Барц, бе зрелищно уволнена по телефона вследствие на непреодолими различия в мненията през септември 2011 г. - след само една година и половина на поста.

В интервюта си по-късно Бартс нарече борда „абсолютно неграмотен“. Акционерите и анализатори се оплакват, че в продължение на години Надзорният съвет показва трайна невъзможност да взима правилни решения. Най-голямата грешка е отхвърлянето на офертата за поглъщане от Microsoft през 2008 г. за около 45 млрд. долара. Днес пазарната капитализация на Yahoo се е свила до 18 млрд. долара.

През изминалата седмица Томпсън се извини по вътрешната електронна поща за ситуацията, което е възникнала чрез „грешката в автобиографията си“ и обяви намерението си да поеме пълна отговорност. Според AllThingsDigital компанията за подбор на кадри  Heidrick &Struggles притежава биография от Томпсън, в която вече ще съдържа невярната научна степен по компютърни науки. Това е оставило Томпсън без никакъв друг избор, пише блогът.

Тежко наследство

Новият директор Левинсън получава доста тежко наследство. Той трябва да задържи олюляващия се кораб Yahoo на курса и и да се изправи скоро срещу агресивния и повлиян от големия акционер Льоб борд. На своя уебсайт www.valueyahoo.com Льоб вече пределно ясно написа, че не е съгласен със сегашния курс на компанията. Томпсън наскоро обяви масови съкращения и инициира пълна реорганизация на корпоративната структура. Въпреки това той бе обвинен, че няма нова стратегия за наваксване в борбата срещу Facebook и Google.

Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Безспорно, образованието е нещо ВАЖНО, особено за тези които наистина са се образовали академично. НО, има неща които човек или може или не, и то не зависи от образованието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 12 години
Yahoo тамън тръгна добре и имаше светлина в тунела, сега с този Льоб не се знае какво ще се случи. Много глупава грешка, човекът си вършеше добре работата. Ето за това не трябва да се лъже, особено за образование!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
биография, хм аматьори. наще дипломи фалшифицират :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още